Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Лозанов: Има граници в медиите, целта ми е да посоча проблем

Либерално ли е да се абортира проект, който още не съществува, попита Недялко Недялков

В интернет има много свобода, но също така има малко авторитетност, заяви Георги Лозанов. Снимка: Румен Добрев, „Площад Славейков“ - Лозанов: Има граници в медиите, целта ми е да посоча проблем

В интернет има много свобода, но също така има малко авторитетност, заяви Георги Лозанов. Снимка: Румен Добрев, „Площад Славейков“

В медийната среда има граници, чието преминаване във всички случаи трябва да води до реакция, да се обозначи като проблем и да има обществена реакция. Това заяви доц. Георги Лозанов в сутрешния блок на Би Ти Ви. „Моята цел е да посоча един проблем“, обясни той.

В четвъртък председателят на СЕМ подаде оставка от медийния регулатор с аргумента, че не желае да гласува регистрацията на телевизия „Пик“. Въпреки че няма законови основания за отказ, според Лозанов онлайн агенцията е показала своето лице и има риск в регулираната електронна среда да започне да навлиза враждебна реч.

В Би Ти Ви Георги Лозанов заяви, че има тревожна тенденция, която не се изчерпва само с „Пик“ и не е от вчера.

„В интернет има много свобода, но също така има малко авторитетност – каза той. – Когато влиза на територията на радиото и телевизията, това вече ще добие една друга акустика, ще трупа доверие.“

Председателят на СЕМ в оставка добави, че усеща тенденцията като вълна, която може да се отпуши и даде пример със случилото се между собственика на „Пик“ и Слави Трифонов.

Вижте още: ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ ЗА ОСТАВКАТА: НЯМАМ ДРУГ ИЗХОД, ПРОГОНЕН СЪМ

Лозанов призова за конкретни инструменти за регулация, които да бъдат въведени от законодателя. Такава би могла да е например дефиниране на понятието „слово на омразата“.

В разговора по Би Ти Ви по телефона бе включен и собственикът на „Пик“ Недялко Недялков. Той първо благодари за безплатната реклама, която Георги Лозанов с оставката си е направил на все още неродената телевизионна медия.

„Искам да попитам г-н Лозанов, който е либерал, защо иска да абортира един проект преди да се е родил. Откъде знае какъв ще е, да не би да е Ванга? Как априори съди за нещо, което не съществува? Това либерален подход ли е?“

На това Лозанов отвърна, че впечатленията му са от тона на едноименната агенция. Той добави още, че се надява настоящото му действие да повлияе на предстоящата телевизия и тя „да промени тона“, когато премине на територията на регулираната публичност.

„Аз не обичам да говоря априори, не обичам етикетите, бих искал да говорим конкретно“, заяви Недялко Недялков и изрази готовност за дискусия по примери за текстове в сайта му.

Доц. Лозанов отговори на това, че няма да дава примери, а и агенцията не попада в регулираната медийна среда. Той добави още, че се надява оставката му да доведе до дебат по поставените проблеми.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС