Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Луфтханза“ ще ограничи употребата на обръщението „Дами и господа“

Решението на авиокомпанията да въведе полово неутрален език посрещнато с разгорещени критики

Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Луфтханза“ ще ограничи употребата на обръщението „Дами и господа“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Авиокомпанията „Луфтханза“ обяви, че въвежда полово неутрален език на борда на самолетите си, съобщи немското издание „Билд“. Германсият национален превозвач се отказва от традиционното обръщение „Уважаеми дами и господа“ при комуникацията с пътниците. Реакциите и критиките в медиите не закъсняха.

Превозвачите от групата на „Луфтханза“ ще ограничат употребата и на английския вариант на поздрава – „Ladies and Gentleman“. Екипажът ще се обръща към пътниците с неутрални изрази като „Уважаеми гости“ и с поздрави като „Добро утро“, „Добър ден“, „Добър вечер“ или „Добре дошли на борда“, обяснява представител на компанията пред „Билд“.

„За нас е важно да вземем всички хора под внимание“, допълва говорителят.

Решението на авиопревозвача важи и за дъщерните компании „Swiss Air“, „Austrian Airlines“и „Eurowings“. Усилията за изграждането на полово неутрален език няма да бъдат ограничени само до комуникацията с пътниците на борда, а ще се полагат в рамките на целия концерн „Луфтханза“.

Новината провокира разпалени дискусии в социалните мрежи и медиите. Някои дори заплашиха, че ще се откажат да пътуват със самолетите на превозвача, посочва „Дер Шпигел“.

Франциска Булбан, колумнистка в изданието, коментира, че обръщението „Дами и господа“ наранява много хора и че се надява на промяна, „защото дори ако компания като „Луфтханза“, такава, чиято марка е изградена около ценности като „традиция“ и „статус“, се справя и без израза, тогава той бавно, но сигурно ще изчезне от нашия активен речник“.

Политикът от Християндемократическия съюз и член на Бундестага Кристоф Плос реагира с критичен коментар в Туитър:

„Със сигурност не съм единственият, който не може да разбере решението на „Луфтханза. Съмнявам се, че корпорацията си прави добра услуга в дългосрочен план, като преследва лява идеология“.

„Няма ли си компанията други грижи – пише публицистът Хуго Мюлер-Фог от немския новинарски портал „Фокус Онлайн“. – Човек би помислил, че нямат задачи като това да се борят с продължаващите икономически последици от пандемията и с огромните загуби. Ако това беше вярно, човек би могъл да разбере защо в момента ръководителите нямат нищо по-важно от това да разсъждават върху „полово неутралния език“.

„Шефовете на „Луфтханза“ очевидно са безразлични към това, което мисли по-голямата част от населението – допълва колумнистът. – Всички проучвания показват, че мнозинството няма интерес към полово неутралния език. Може да се твърди, че обръщението „Дами и господа“ изключва хора, които не се определят нито като представители на женския, нито като такива на мъжкия пол, но това е една много малка група.“

В отговор на критиките от „Луфтханза“ поясниха, че обръщението „Уважаеми дами и господа“ няма да е официално забранено и че никой няма да бъде дисциплинарно наказан, ако използва традиционния поздрав.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС