СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Луиз Глюк: Нобеловата награда за литература може да ме лиши от приятели

Носителката на престижното отличие със смесени чувства след победата

Луиз Глюк получава от президента Барак Обама Националния хуманитарен медал на САЩ през 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Луиз Глюк: Нобеловата награда за литература може да ме лиши от приятели

Луиз Глюк получава от президента Барак Обама Националния хуманитарен медал на САЩ през 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Луиз Глюк, тазгодишният носител на Нобелова награда за литература, прие със смесени чувства едно от най-престижните отличия, връчвано ежегодно от Кралската шведска академия. На 8 октомври 77-годишната американска поетеса получи много ранно обаждане от Нобеловия комитет, който ѝ съобщи, че печели наградата.

Вижте още: АМЕРИКАНСКАТА ПОЕТЕСА ЛУИЗ ГЛЮК С НОБЕЛ ЗА ЛИТЕРАТУРА

Глюк е първата американка, която печели приза след Нобела на Боб Дилън от 2016 г. Поетесата е професор по английски език в университета „Йейл“, Кънектикът, и споделя, че въпреки че се вълнува от наградата, първото, което тя ѝ носи, е чувство на тъга.

„Първата ми мисъл беше, че вече няма да имам приятели, тъй като повечето от приятелския ми кръг са писатели. Но след това си казах, че това няма да се случи“, каза лауреатът във видеовръзка с Нобеловия комитет.

Въпреки че в списъка с предишните носители на медала има както хора, на които тя много се възхищава, така и такива, които не предизвикват такива чувства у нея, Глюк сподели, че отличието е „голяма чест“.

„Твърде е ново и все още не знам какво означава – добави тя. – Най-много се притеснявам за запазването на ежедневните си отношения с хората, които обичам.“

Глюк е 16-ата жена, която получава литературното отличие. Зад гърба си има няколко тома есета за поезията и 12 стихосбирки. Писането ѝ се характеризира със стремеж към яснота и се фокусира върху теми като детството и отношенията в семейството. Но макар и автобиографичният елемент да е значим за творчеството ѝ, той не се явява изповед, както е например при Емили Дикинсън, обосноваха се на 8 октомври от Нобеловия комитет. Работите на Глюк се вдъхновяват от класическите мотиви и от митовете.

Глюк живее в Кеймбридж, Масачузетс и освен медала с Алфред Нобел ще получи и премия от 10 млн. шведски крони (1,1 млн. долара). Попитана как ще ги похарчи, тя отговаря, че най-вероятно ще си купи къща във Вермонт.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg