Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Луна на Сатурн с възможен живот (видео)

Енцелад има повечето условия да съществуват организми, обяви НАСА

Под заледената си повърхност, Енцелад има солен океан, както и водород, създаващ се в реакция между гореща вода и скали.  - Луна на Сатурн с възможен живот (видео)

Под заледената си повърхност, Енцелад има солен океан, както и водород, създаващ се в реакция между гореща вода и скали.

Малка луна на Сатурн има повечето условия, които са нужни за наличието на живот, съобщи НАСА. Космическата агенция разказа за откритие от подземен океан, който прави този свят водещ кандидат за дом на организми, каквито човекът познава.

Учените подчертават, че откритията на луната Енцелад не са доказателство за развил се там живот, но са установени наличието на вода, химия (въглерод, водород, азот, кислород) и енергийни ресурси (например слънчева светлина или химическа енергия), необходими за такъв.

„Вече знаем, че Енцелад има почти всички съставки, които са необходими за поддържането на живота такъв, какъвто го познаваме на Земята“, коментира Линда Спилкер от проекта, като добави, че констатацията по същество потвърждава и пукнатини на морското дъно на луната.

Океанът там съдържа потенциално химическо „пиршество“ за микроби.

Под заледената си повърхност, Енцелад има солен океан, както и водород, създаващ се в реакция между гореща вода и скали. Това са индикации, че луната има активни енергийни източници, навярно сходни с подводните пукнатини, от които произтича животът на Земята.

От НАСА уточняват, че все още не знаят дали наистина там има живот – но е направен огромен прогрес в тази посока.

Откритието е на космическия апарат „Касини“. Той не може да открива живот и няма данни, че Енцелад е населен. Бъдещи мисии към тази заледена луна може да хвърлят повече светлина върху един от големите въпроси на човечеството – има ли извънземен живот.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС