Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Лустрация – профанация

Фолкпевицата Луна зове за лустрация от предизборно студио в БНТ и чете писмото си до президента Джо Байдън, в което се оплаква, че е била изгонена от студио на Би Ти Ви. Снимка: Стопкадър от БНТ - Лустрация – профанация

Фолкпевицата Луна зове за лустрация от предизборно студио в БНТ и чете писмото си до президента Джо Байдън, в което се оплаква, че е била изгонена от студио на Би Ти Ви. Снимка: Стопкадър от БНТ

Явява се на екрана на БНТ, във времето, регламентирано за политически дебати, семпъл човечец в бяла престилка. Кандидат-депутат е на някаква партия, движение или платформа, името на организацията му не може да се запомни, неговото – също. А защо е в бяла престилка? Искал да излекува болното ни общество. „Как?“ – пита водещата Надя Обретенова. „С лустрация!“ – обявява кандидат-парламентаристът. „Лекар ли сте?“ Не е. А какъв е? Занимавал се с право. Не бил точно юрист, защото нямал диплома, но знаел законите по-добре от дипломирани юристи. И пак натъртва на Лустрацията.

Лустрацията е главната точка и в програмата на фолкпевицата Луна, кандидат за президент. Законът ѝ дава право да излиза в гледано време по гледани национални телевизии. При всяко явяване, каквото и да я попитат: за Ковид-пандемията, за Северна Македония или за „зелената сделка“, Луна започва от Лустрацията. Като в старата смешка на Мирча Кришан за краставицата, която съдържа 99 процента вода. Краставицата на Луна се нарича Лустрация. Фолкпевицата даже намеси и американския президент Байдън в предизборните си изявления, прочете от екрана дълго и прочувствено писмо, започващо фамилиарно с „Драги Джо“, в което отново звънна като камбана думата Лустрация.

На зрителите сигурно е било забавно. Както е казано в „Швейк“:

„Още древните римски императори са обичали да се обграждат с идиоти, за да ги веселят“.

Забавляват се не само зрителите, а и ония, за които би трябвало да се отнася Краставицата, пардон – Лустрацията. Как ли се подсмихват от тавана на пенсиите си, как ли си намигат бившите ченгета от службите, бившите агенти и доносници, бившите генерали и полковници от ДС?

Трийсет и две години у нас не се намери сила да ги отстрани от властта, от политиката, от медиите, както стана в другите бивши соцстрани. Макар и вече на възраст, агентите и офицерите на ДС още са на важни места в апарата – в президентство и в правителство, има ги в листите на различни партии, пъчат се и в инициативни комитети. В политиката по наследство влязоха и децата им, за да продължат делото на бащите.

А пък кандидат-политици и други лунатици нека си дрънкат по техен адрес, те не пречат, а им помагат. С бръщолевене изтъркаха думата и превърнаха Лустрацията в Профанация.


Източник: В. „Стършел“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах