POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лувърът ограничава броя на посетителите

Дневно в музея ще се допускат до 30 хил. души

Подобни тълпи като тази, чакаща да влезе в Лувъра за изложбата по случай 500-годишнината от смъртта на Да Винчи през 2019 г., са все по-често срещана гледка в последните месеци. Снимка: ЕПА/БГНЕС
 - Лувърът ограничава броя на посетителите

Подобни тълпи като тази, чакаща да влезе в Лувъра за изложбата по случай 500-годишнината от смъртта на Да Винчи през 2019 г., са все по-често срещана гледка в последните месеци. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лувърът наложи ограничение на посетителите, за да гарантира, че всеки пълноценно ще се наслади на колекцията на музея. Директорката Лоранс де Кар постави таван на дневните посещения до 30 хил. души. За сравнение с времената преди Ковид, музеят е отчитал дни с по 45 хил. посетители, пише „Арт Нюзпейпър“.  

Институцията от години е изправена пред огромен наплив на туристи, през 2022 г. в залите ѝ са се разходили 7,8 млн. души, с 19% по-малко от годината преди вируса, 2019 г. Загубата на интерес обаче в случая не работи в ущърб на институцията. Според данни от последните години около 80% от билетите се резервират предварително, а с въвеждането на новите ограничения, в Лувъра се надяват, че ще стабилизират посещаемостта за 2023 г. между 7,5 и 8 млн. души – същите нива от преди 17 години.

От всички посетители за 2022 г., когато се появи явлението „отмъстителен туризъм“, 70% са чужденци, които отново се връщат към културния туризъм след падането на ограниченията за Ковид-19, почти половината идват от САЩ, Великобритания, Германия и Италия. Прави впечатление обаче липсата на интерес от страна на Китай, която и до днес продължава да се бори с нови вълни на вируса. Преди пандемията китайските посетители са съставяли между 8 и 10% от гостите на Лувъра. През декември 2022 г. дневните посещения са били около 25 хил., като бройката е надскочила 30 хил. в периода между Коледа и Нова година.

Въвеждането на лимит на посещаемостта се налага, „за да бъде преживяването приятно за всички, най-вече за хората, които за първи път посещават музея, а те са 60% от всички посетители“, коментира Де Кар. Дългите опашки пред стъклената пирамида на музея, както и огромните тълпи пред „Мона Лиза“, са редовни гледки през последните години. През 90-те например Лувърът е отчитал посещаемост от около 5 млн. годишно.

Огромният наплив дразни не само посетителите, които не успяват пълноценно да разгледат колекцията на музея, но и служителите, принудени да работят при по-натоварващи условия, отбелязва „Арт Нюзпейпър“. Те няколко пъти излизат на протести и още Жан-Люк Мартинез, бившият директор на институцията, предприема стъпки, за да облекчи работата им. Де Кар обаче е първият музеен директор, който съзнателно ограничава бройката на посетителите, изтъква самата тя.

Лувърът не планира мащабни експозиции тази година заради предстоящи реновации в изложбените зали. Музеят вероятно цели да се „завърне“ като културен магнит през лятото на 2024 г., когато Париж ще бъде домакин на Олимпийските игри.

Де Кар бе назначена на директорския пост от Еманюел Макрон през 2021 г. и сред предложенията, които впечатлиха президентската администрация, бе идеята ѝ да удължи работното време до 19 ч., за да привлече повече местни посетители. Тази стъпка обаче ще се случи едва след като се проведат разговори със синдикатите и след като бъдат допълнително наети 90 служители, споделя източник, запознат със ситуацията. В момента в Лувъра работят около 2 хил. души.

Продажбата на билети се равнява на около 200 млн. евро, или почти една трета от годишния бюджет на Лувъра (половината от бюджета идва под формата на държавни субсидии). Ограничението на посетителите няма да окаже финансов удар за музея, тъй като държавата ще увеличи финансовата подкрепа за институцията, а голяма част от парите ще бъдат похарчени за режийни разходи. От 2020 г. насам френската държава е отпуснала допълнително 120 млн. евро за поддръжка на сградата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90