Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Лувърът оповести Червен списък на застрашените културни обекти в Ирак

Целта е плячкосаните от Ислямска държава предмети да бъдат открити при опити да бъдат продадени

Най-старите писмени документи, открити на разкопки в древния град Урук (днес град Варка, Ирак) са от 3300 г. пр. н. е.  - Лувърът оповести Червен списък на застрашените културни обекти в Ирак

Най-старите писмени документи, открити на разкопки в древния град Урук (днес град Варка, Ирак) са от 3300 г. пр. н. е.

„Червен списък за спешни мерки за опазване на културното наследство на Ирак, заплашено от унищожение“ състави Международният съвет на музеите (ICOM) в Лувъра. Това е актуализирана версия на първия списък, публикуван през 2003 г. след ограбването на Музея в Багдад и кражбите на творби на древна Месопотамия. Той бе изготвен от съвместен френско-иракски екип в Париж под ръководството на Беатрис Андре-Салвини, тогава директор на отдела за Близкия Изток в Лувъра, пише „Льо Монд“.

Начинанието на учените е инспирирано от варварските разрушения от Ислямска държава на археологически обекти в древна Месопотамия, люлка на цивилизацията с появата на първата писменост преди пет хиляди години на територията на днешен Ирак и част от Сирия, и масовото разрушаване с пневматични чукове на асирийски скулптури в Музея в Мосул, с експлозиви в древната асирийская столица Нимруд и античния град Хатра по пътя на керваните в Партското царство, плячкосванията на древните градове Ниневия и Хорсабад.

Защото Ислямска държава не само разрушава, но и плячкосва всичко, което може да се отнесе, включително и части от статуите, които сама е разбила, за да ги препродаде на черния пазар. Първоначално откраднатите части се прибират в подземия, след това стават част от незаконния трафик на предмети на изкуството чрез мафиотските мрежи. Тази незаконна търговия е един от основните финансови източници на Ислямска държава, заедно с петрола.

„Червеният списък“ дава възможност на митниците, на полицията в цял свят, на Интерпол и на специалистите да върнат откраднатите артефакти, които се предлагат за продан в интернет, на аукциони и в антиквариати. Потенциалните продавачи на произведения на изкуството от Ирак или Сирия, чийто „Червен списък“ бе публикуван през септември 2013 г., са приканени да проявяват по-голяма предпазливост за произхода и законната документация на артефактите, които предлагат.

Става въпрос за типология на най-търсените 35 произведения със снимки, описания, размери, произход и датировка. В този списък фигурират плочки, цилиндри и глинени конуси с клинописни текстове, печати, мозайки от червена теракота, резбовани врати от тиково дърво, плочи от слонова кост, камък или алабастър украсени с релефи, оброчни фигурки и статуи от бронз, глина или алабастър, съдове, стъклени флакони, бижута, монети…

Международният съвет на музеите е разработил нови начини за предприемане на спешни мерки със създаването на Група за реагиране в помощ на музеите в случай на нападение, а от две години разполага и с Международна обсерватория на незаконния трафик на паметници на културата. Обезкръвяването на културното наследство на древна Месопотамия е зловещо. Древните градове Мари и Апамея в Сирия бяха изцяло плячкосани. Двете сателитни снимки от Апамея след минаването на ислямистите показват зона надупчена като решето.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg