Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лувърът с рекорден брой посещения… заради Бионсе

Над 10 млн. души отидоха в музея през 2018-а, много от тях - за да видят къде е сниман един клип

Бионсе и Джй Зи пред „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи в кадър от „Apes**t“ . Лувърът направи специален маршрут в музея по местата, където е снимано видеото. - Лувърът с рекорден брой посещения… заради Бионсе

Бионсе и Джй Зи пред „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи в кадър от „Apes**t“ . Лувърът направи специален маршрут в музея по местата, където е снимано видеото.

Лувърът, най-посещаваният музей в света, подобри рекорда си по продажби на билети през 2018 г. с над 10 млн. зрители. За голяма част от тях допринася не интересът към конкретна изложба, а един музикален клип, заснет сред произведения на изкуството.

Посещаемоста е скочила с 25% – Лувърът е продал над 10,2 млн. билета през 2018 г., сравнено с 9,7 млн. през 2012 г., отбелязва „Гардиън“. Това е най-високата посещаемост на музей в света, изпреварвайки дори Националния музей на Китай и Музея на изкуството „Метрополитън“ в Ню Йорк.

Нарастването в публиката се обосновава и с факта, че международните туристи започват бавно да се връщат към Париж като желана дестинация, след кървавите терористични атаки от последните години. Чужденците представляват почти 3/4 от посетителите – най-голям е броят на американските туристи, след тях се нареждат китайците. 2,5 млн. билета са продадени на французи, като все повече расте броят на учениците.

Лувърът успява да привлече и младата публика – повече от 50% от посетителите са на възраст под 30 години. Голяма част от тях са прекрачили прага на музея, след като Бионсе и Джей Зи заснеха видеото си към песента „Apeshit“ пред някои от най-ценните произведения на изкуството, сред които портретът на Мона Лиза, „Коронацията на Наполеон“ на Жак-Луи Давид и статуята на богинята Нике.

Вижте още: МАЙМУНСКО Л…О ИЛИ ШЕДЬОВЪР?

Видеото е гледано над 150 млн. пъти онлайн и се разглежда като голям принос за броя на посетителите. Музеят създаде специален маршрут с местата, където е сниман клипа, и по този начин поднови интереса към постоянната си колекция.

„Ясно е, че 2018-а бе забележителна година за международната репутация на Лувъра – коментира директорът на Лувъра Жан-Люк Мартинес пред френско радио. – Видеото на Бионсе, както и откриването на филиал на Лувъра в Абу Даби, накара светът да говори за Лувъра и една от последиците е забележителният ръст в посетителите през 2018-а.“

Музеят се надява да запази младата публика в музея и през 2019-а, като организира безплатни нощни обиколки всяка първа събота на месеца.

Не бива да се пренебрегва, разбира се, и приносът на големи изложби – като забележителната ретроспективна изложба на изукството на Йожен Дьолакроа. Подобен успех вероятно ще донесе и изложбата на Леонардо да Винчи през 2019 г. – с нея ще бъдат отбелязанит 500 години от смъртта на ренесансовия майстор.

Протестите на т. нар. „жълти жилетки“, започнали в края на ноември и продължили през целия декември, не са повлияли драстично на посещенията в музея, казват от Лувъра. Заради агресивността на демонстантите институцията затвори врати само за 1 ден.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС