VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Лятно кино на открито с Чарли Чаплин в Габрово

Четири вечери с руски и чехословашки комедии. Вход свободен, може и със столове от къщи

Всяка вечер преди основната прожекция ще бъдат пускани късометражни филми на Чарли Чаплин. - Лятно кино на открито с Чарли Чаплин в Габрово

Всяка вечер преди основната прожекция ще бъдат пускани късометражни филми на Чарли Чаплин.

Краят на август настъпва с хумор в Габрово – четири комедийни филма ще бъдат прожектирани безплатно на голям екран на открито до скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора. Екранът ще е на стената на Музея на хумора и сатирата. Петнадесет минути преди прожекциите на всяко заглавие зрителите ще се насладят на някои от немите филми на Чарли Чаплин.

В 20,30 ч. започват дългометражните филми, всеки от тях добре познат на заклетия киноман. На 22 август комедийните киновечери ще открие руският „На въдицата“ (2011) на режисьорката Наталия Углицких и с участието на Екатерина Вилкова, Константин Крюков, Марат Башаров… Филмът ни запознава с Рита, треньорка по фигурно пързаляне за деца, която е на курорт с необичайна мисия. Нейният годеник е предпочел сестрата на супербогаташа Власов пред нея. Слабост на Власов са подводните спортове, които той обикновено практикува в Тайланд инкогнито. Никой не знае как изглежда Власов, но Рита е решена, че той трябва да се влюби в нея.

Сцена от „На въдицата“

На 23 август е прожекцията на „Иван Василевич сменя професията си“ (1973) на Леонид Гайдай по пиесата на Михаил Булгаков „Иван Василиевич”. В ролите са Юрий Яковлев, Леонид Куравльов, Александър Демяненко, Наталия Селезньова и др. Инженерът изобретател Александър Тимофеев – Шурик създава в дома си машина на времето, която неочаквано свързва жилището му с палатите на цар Иван Грозни през XVI век. Там се озовават съседът на инженера – пенсионерът домоуправител Иван Василиевич Бунша и крадецът Жорж Милославски. В същото време царят попада в новото време. Повредата на машината довежда до най-различни неочаквани, любопитни и забавни събития.

Сцена от „Иван Василиевич сменя професията“

На 29 август, четвъртък, вечерта е за чехословашкия „Шегата“ (1968) на режисьора Яромир Иреш. Комедията е по текст на Милан Кундера, адаптиран за екран от писателя в тандем с Яромир Иреш. В ролите влизат Йозеф Сомър, Яна Дитетова, Лудек Мунзар, Евалд Шорм и др. Един от последните филми на Чехословашката нова вълна, забранен за показване в течение на 20 години, разказва за проваления заради младежка шега живот на героя Лудвик Ян и гротескно завършилия му опит да си отмъсти. Майсторски разказ за белязаните от комунистическите репресии човешки съдби, за унищожаването на селото и неговите традиции, за духовната и материалната нищета и разрушените междучовешки отношения.  Проникновената картина на епохата е пронизана от вечния въпрос за правото на човека сам да въздава справедливост.

Америка за България

Плакат на „Шегата“

„Аз, печалният бог“ (1969) ще бъде прожектиран на 30 август. Режисьорът Антонин Кахлик също се спира на текст на Кундера (първия му публикуван разказ). В ролите са Милош Копецки, Павел Ландовски, Хана Лелитова, Иржина Ираскова. Тъжно-смешната история е за опита на застаряващия прелъстител Адолф да си отмъсти на отхвърлила го млада жена. Eкранизацията на Антонин Кахлик не предизвиква възторг у критиците и дори кара писателят да изключи „Аз, печалният бог“ от окончателната версия на сборника „Смешни любови“.

Плакат на „Аз, печалният бог“

Входът е свободен, киносалонът на открито е с неограничен капацитет, всеки може да си донесе стол от къщи. При лошо време прожекциите ще са в Залата на жирафите.

Началото с Чаплин е от 20,15 ч., основната прожекция – от 20,30 ч. Всички филми са със субтитри.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg