Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Лято с най-доброто от Би Би Си в БНТ

Излъчват пет от най-новите документални филми на британската обществена медия

Президентът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания в Сикстинската капела във Ватикана на 24 май тази година. Снимка: Белият дом - Лято с най-доброто от Би Би Си в БНТ

Президентът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания в Сикстинската капела във Ватикана на 24 май тази година. Снимка: Белият дом

Летните месеци се отличават с липса на актуална публицистика и риалити програми (облекчение за мнозина), което отваря място за доброто кино – игрално и документално. В БНТ държат на качеството и в останалата част от годината, а сега, през юни и юли, са заложили в програмата си забележителна телевизионна документалистика от Би Би Си. Ще бъдат излъчени пет от най-добрите нови заглавия, създадени от британската обществена медия.

Поредицата „Виж Би Би Си“ започва на 16 юни с „Брекзит: Битката за Британия“. Всеки от петте филма ще бъде излъчен в петък от 22 ч. Продукциите проследяват значими събития – освен Брекзит, историята на семейство Тръмп от имигрантството до Белия дом, международните кризи през изминалите десетилетия, сваленият полет MH17 на малайзийските авиолинии над Украйна, когато загиват почти 300 души и гибелта на принцеса Даяна.

„Брекзит: Битката за Британия“ на режисьорите Адам Гримли, Майк Ръдин и Катрни Чърчър бе излъчен миналия август по Би Би Си. Филмът изследва какво довежда до провала на плана на Дейвид Камерън за провеждането на референдум за оставането или не на Обединеното кралство в Европейския съюз. Часове след появата на резултата, британският министър-председател подава оставка, а курсът на лирата пада. За филма политическият анализатор Лаура Кюенсберг говори с политици и граждани, с хората, водили двете противопоставящи се кампании.

„Запознайте се със семейство Тръмп“, произведен 2017-а, разказва за необичайния, но успешен път на това семейство до Овалния кабинет в Белия дом. Режисьорите Марк Радис и Пол Берцелер разкриват биографични факти за произхода на новия президент на САЩ, за средата, в която е израсъл. Зрителите ще видят и много архивни кадри и личности, свързани с живота на Доналд Тръмп, както и самият него.

„От щабквартирата на третата световна война“ (2016) е виртуална проекция на напрежението и кризите в международните отношения през последното десетилетие. Режисьорът Гейбриъл Рейндж представя хипотетичен сценарий, разработен от водещи военни експерти, който допуска ситуацията от Украйна да се възпроизведе в Прибалтика, където също живеят голям брой руснаци. Филмът изследва реакциите на отделните страни – членки на Алианса, както и подхода на аналитичните и командните центрове в условията на реален военно-политически конфликт.

„Конспиративни досиета: Кой свали полет МН17“ (2016) на Майк Рудин се опитва да раздели фактите от измислиците около самолета на малайзийските авиолинии, свален над Украйна, при което загинаха общо 298 души. След катастрофата в социалните мрежи тръгнаха различни теории, някои от които конспиративни. Официалното разследване стига до заключението, че отговорността носят сепаратистките бойци и техните руски поддръжници, но някои твърдят, че е виновно украинското правителство и дори ЦРУ.

Филмът разглежда фактите чрез свидетелства на очевидци, сателитни снимки, записи на телефонни разговори, видеозаписи и снимки, направени от случайни свидетели, както и доказателства, предоставени от експерти. В свят, в който информационните войни, водени онлайн, могат да бъдат също толкова значими, колкото и същинските бойни действия, „Конспиративни досиета“ анализира ролята на Кремъл в търсенето на истината за това кой свали MH17. Авторите твърдят, че във филма няма притеснителни кадри, но някои са покъртителни.

„Даяна: Седем дни, които разтърсиха света“ (2017) разказва за загубата на „принцесата на народа“. За британците смъртта на Даяна е равнозначна на гибелта на Джон Кенеди за американците. Чрез архивни кадри и разкази на близки приятели и сътрудници на принцесата на Уелс, както и на обикновени граждани, режисьорът Бен Райдър пресъздава неописуемия шок, който преживява нацията. Представени са реакциите на кралското семейство, обвиненията към тях, любовта към кралската особа, която след смъртта си се превръща в легенда, а приживе отправя предизвикателство към традициите на монархическата институция.

„Брекзит: Битката за Британия“ – 16 юни
„Запознайте се със семейство Тръмп“ – 23 юни
„От щабквартирата на третата световна война“ – 30 юни
„Конспиративни досиета: Кой свали полет МН17“ – 7 юли
„Даяна: Седем дни, които разтърсиха света“ – 14 и 21 юли

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС