VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Лятото във Варна започва с Пендачанска и завършва с Ара Маликян

Пет месеца с музикалния фестивал „Варненско лято“

Александрина Пендачанска няма да пее с Ара Маликян у нас - с нея започва фестивалът „Варненско лято“, а с него завършва. Снимки: НДК и Емил Л. Георгиев. Колаж: Площад Славейков - Лятото във Варна започва с Пендачанска и завършва с Ара Маликян

Александрина Пендачанска няма да пее с Ара Маликян у нас - с нея започва фестивалът „Варненско лято“, а с него завършва. Снимки: НДК и Емил Л. Георгиев. Колаж: Площад Славейков

Музикалното лято във Варна не съвпада с астрономическото, започва на 24 юни, когато Александрина Пендачанска ще открие Международния фестивал „Варненско лято“ с  концерт-спектакъла „Това съм аз“. А най-хубавото е, че лятото в морската ни столица ще трае дълго, 5 месеца – поне до 2 ноември, когато форума ще закрие с концерт виртуозният испански цигулар Ара Маликян.

Пендачанска ще представи пред публиката във Фестивалния и конгресен център на Варна най-силните моменти от 30-годишната си кариера на оперната сцена. Гост диригент на концерта ще бъде Пиеро Романо от Италия.

Вижте още: ДВА ЧАСА В ДВОРА НА АЛЕКСАНДРИНА ВЕЛИКА

В седмицата между театралния (1 – 11 юни) и музикалния фестивал „Варненско лято“ се проведе концертът „БууЧииМиш“ с „Мистерията на българските гласове“ и носителката на награда „Златен глобус“ Лиса Джерард.

Америка за България

Традиционно „Варненско лято“ дава сцена на изпълнители в различни жанрове, обединени в шест модула. От 24 до 5 юли ценителите ще чуят Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и солистите Теодосий Спасов и Илиян Илиев, както и Биг бенда на Радиото с програмата „Скици от Италия“.

Вторият модул „Академия“ започва на 2 юли и представя проекта на Минчо Минчев „Интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за пиано и цигулка“. В изпълнение на десетима солисти – Минчо Минчев, Светлин Русев, Николай Минчев, Гергана Гергова, Мила Георгиева, Албена Данаилова, Йоанна Каменарска, Лия Петрова, Велислава Танева и Кристина Георгиева – ще прозвучат десет цигулкови шедьовъра на гениалния композитор. В същия концерт ще излязат четирима пианисти – Пламена Мангова, Евгени Божанов, Виктория Василенко и Христина Танева.

В рамките на модула ще се проведат майсторски класове по пиано с Дмитрий Башкиров, по оперно пеене с тенора Емил Иванов, по цигулка с Минчо Минчев и по цигулка и виола с Димитър Буров.

Между 28 юли и 9 август зрителите ще могат да се насладят на премиерите на „Пепеляшка“ от Росини, „Джоконда“ от Понкиели, „Летящият холандец“ от Вагнер, „Тоска“ от Пучини и на мюзикъла „Зоро“. Две заглавия ще бъдат представени в партньорство с Националната опера и балет в Белград – „Летящият холандец“ от Вагнер и „Тоска“ от Пучини. В балетната програма влизат „Лебедово езеро“ в партньорство с Държавния театър за опера и балет в Красноярск. Концертите са от поредицата „На границата с класиката“ и много от тях ще се проведат на открито – в Летния театър, в Английския двор на Археологическия музей, в двора на Градската художествена галерия и на самия морски бряг – на сцена „Ментол“.

От 17 до 19 септември ще звучи старинна и барокова музика в Аулата на Икономическия университет във Варна. Музикантите от саксофонния квартет „Сигнум“ ще направят съвременен прочит на произведения от Йохан Себастиан Бах. Барокови концерти за флейта и обой ще изнесат Явор Желев, Слав Славчев и Струнен квартет „Фрош“. Третото събитие в модула ще бъде с участието на италианския ансамбъл „Кончерто де Кавалиери“, който изследва музикалните традиции на Венеция в произведенията на Вивалди, Албинони, Марчело и Калдора.

Джазът е от 2 август до 2 ноември – Хилда Казасян излиза заедно с Варненската филхармония, „Антони Дончев джаз квинтет“ с Варненския камерен оркестър и диригент Ганчо Ганчев и Джаз трио „PlaYIS“. На крайбрежната сцена ще се проведе концертът на испанския ансамбъл „Патакс“, който съчетава фламенко и джаз.

Финалът на фестивала ще бъде с Ара Маликян, който ще излезе на сцената на Фестивалния комплекс във Варна на 2 ноември – ден, след като свири и в НДК. Това е второто гостуване на музиканта у нас, но варненската публика ще го чуе за пръв път с концерта, наречен „Невероятната история на една цигулка“.

Вижте още: ЖИВОТ НА МАРС С АРА МАЛИКЯН

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg