Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Любен Чаталов между 70 и 700

Актьорът днес празнува юбилей в кино „Одеон“

Един от най-добрите филми с участието на Любен Чаталов - „Игра на любов“ на режисьора Януш Вазов, ще има прожекция тази вечер в „Одеон“. Снимка: Личен архив - Любен Чаталов между 70 и 700

Един от най-добрите филми с участието на Любен Чаталов - „Игра на любов“ на режисьора Януш Вазов, ще има прожекция тази вечер в „Одеон“. Снимка: Личен архив

За артиста 70 човешки години са поне 700. Защото през живота си всеки актьор играе стотици роли, в които изживява, страда и обича като героите си.

Днес Любен Чаталов навършва своите първи 700 години. Предстоят му още много, защото духът му е млад и здрав. Той е влюбен и щастлив, неотдавна сключи брак с поетесата Камелия Кондова и сега артистичното семейство изпълва с бурни веселия едновременно софийските сцени, рафтовете на книжарниците (наскоро беше премиерата на новата стихосбирка на Кондова) и оживената къща в село Мирково, където двамата водят всеки уикенд курс по творчество за приятели.

Юбилеят на Чаталов ще бъде отбелязан тази вечер с прожекция в кино „Одеон“ на един от най-добрите филми с негово участие – „Игра на любов“ на режисьора Януш Вазов.

Във филмографията си Любен Чаталов има 142 филма. Най-новият е „Пътуващо кино“ на Илия Костов, който току-що спечели наградата за най-добра игрална комедия от 5-ото издание на фестивала Ficmarc – Caribbean Sea International Film Festival във Венецуела и ще има премиера на „София филм фест“. Кинотворбата е трагикомична сатира за седмото изкуство, в която трима кинаджии ветерани (Катерина Евро, Любен Чаталов и Юрий Ангелов), провокирани от техен млад колега (Кристиан Макаров), завърнал се от Америка, тръгват из страната. Ентусиастите стигат до най-малките населени места, за да показват на хората образците на българското и световното кино.

Чаталов е носител на наградата за най-добър актьор на международния филмов фестивал „Любовта е лудост“, награда за мъжка роля на XVIII ФБИФ, Голямата награда „Златна роза“ за филма „Те надделяха“ (Варна, 1986), награда на публиката (Карлово, 1989) и много други.

Започнал е като студент в Лесотехническия. Напуска бързо и започва работа като носач на аерогарата, където се запознава с Иван Иванов – актьора, останал в сърцата с „Всичко е любов“. Заедно влизат във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ). През 1979 г. е филмовият му дебют в „Бумерангът“. През годините, освен че снима непрекъснато, Чаталов се занимава с какво ли не – продавал е тенджери, бил е кръчмар, но всъщност винаги е бил най-вече артист и свободен дух.

За приятелите си Любен е център и посока. На двора в къщата му в Мирково се събират непрекъснато хора, които имат какво да кажат, да напишат, да изиграят.

70 години са недостатъчни да поберат толкова много творческа и човешка енергия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах