Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Любен Зидаров „леко и меко“ за смъртта на Джузепе

94-годишният художник показва нови илюстрации в „Арт алея“

В новата изложба на Любен Зидаров са представени повече от 20 рисунки с молив, туш и темпера. Снимки: Авторът - Любен Зидаров „леко и меко“ за смъртта на Джузепе

В новата изложба на Любен Зидаров са представени повече от 20 рисунки с молив, туш и темпера. Снимки: Авторът

Любен Зидаров, най-ироничният български живописец и любим илюстратор на няколко поколения, се представя в „Арт алея“ с нова изложба – свои рисунки към книгата с разкази „Добре че умря Джузепе“ от Антон Стайков. В четвъртък вечер не само столичната галерия на улица „Гладстон“, но и дворът ѝ се оказаха малки, за да поберат всички почитатели на художника.

Антон Стайков е художник и журналист, автор на „Кратка история на българския комикс“ и (заедно със Свобода Цекова) на „Българският буквар. 200 години в първи клас“. „Добре че умря Джузепе“ е първата му  книга с белетристика.

Сотир Гелев (режисьор, сценарист, аниматор) се запознава с разказите на Антон – и му предлага да ги покаже на Любен Зидаров. Зидаров прочита разказите и веднага се захваща за работа. Първо прави илюстрациите с туш. Но не остава напълно доволен от резултата. Решава, че за да отрази по-вярно лекото, изпълнено с незлоблив хумор настроение в книгата, трябва да опита с друга, по-„мека“ техника. И се захваща да рисува отново – с молив.

Любен Зидаров с Антон Стайков

В изложбата са представени повече от 20 рисунки с молив, туш и темпера, включително и такива, които не са влезли в „Добре че умря Джузепе“, издадена от „Жанет 45“.

Уважаеми дами и господа, колеги и приятели, спазвам и аз традицията най-накрая авторът да каже няколко думи – конкретно казано, да се похвали – каза художникът на откриването. – Ситуацията обаче е малко променена, тъй като център на днешната ни среща е книгата. Затова на първо място искам да благодаря на моя млад колега и приятел, писателя Антон Стайков, затова че ми предложи да илюстрирам книгата му. Отначало това ме изпълни с притеснение, но като се запознах със съдържанието, то направо ме грабна! Защото кореспондираше с настроението на цялото ми творчество и като илюстратор, и като живописец – с хумора и незлобливата сатира. Това ме накара да се захвана с илюстрациите“.

Любен Зидаров сподели, че е бил впечатлен от двете половини на книгата – битовата и музикалната. В първата героите започват „от кварталните пенсионери и свършват с кокошките и хлебарките. Втората е музикалната страна, която ни освобождава от грижата да си търсим учебник по китара“.

Любен Зидаров сподели, че е бил впечатлен от двете половини на книгата – битовата и музикалната.

За него като художник това особено съдържание на книгата било двигателят, който го  накарал да се довери на езика на молива, за да постигне по-голям синхрон, по-голяма близост с излъчването, което носят самите разкази.

Зидаров приключи словото си с благодарности към галерията, че дава път и на един по-различен вид творчество – литературата – и с признанието, че е приел поканата с доста притеснение: „тъй като тук не всеки може да излага“.

Но преди това художникът, илюстрирал над 200 автори, обяви, че на 23 май в „Арт алея“ нарисуваните от него герои на Антон Стайков ще се срещнат с оригиналните рисунки на героите на Анатол Франс от второто издание на български на неговата книга „Пчелица“ от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“ на издателство „Лист“. Те са рисувани от 94-годишния Любен Зидаров специално за това издание.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90