Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Любен Зидаров става Доктор хонорис кауза на Академията

На 99 той е най-възрастният активно работещ илюстратор в света

След около 7 месеца Любен Зидаров ще навърши 100 години. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Любен Зидаров става Доктор хонорис кауза на Академията

След около 7 месеца Любен Зидаров ще навърши 100 години. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Художникът Любен Зидаров ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националната художествена академия на тържествено заседание на Академичния съвет на НХА на 4 май.

Догодина Зидаров, който създаде цяла школа в илюстраторското изкуство, ще навърши 100 години. Художникът е доайен и създател на модерното течение на илюстрацията в България. В момента той е най-възрастният активно работещ илюстратор в света.

Любен Зидаров завършва живопис в Художествената академия в курса на проф. Илия Петров, випуск 1948. През следващите три десетилетия той работи предимно в областта на илюстрацията, като рисува стотици книги – произведения на световната и на българската литературна класика за деца и възрастни. Сред тях са „Андерсеновите приказки“, „Приказките на Шехерезада“, „Островът на съкровищата“, „Чичо Томовата колиба“, „Граф Монте Кристо“, „Том Сойер“, „Хъкълбери Фин“, „Принцът и просякът“, „Хофмановите разкази“, приключенските романи на Жул Верн, Майн Рид и Карл Май, приказките на Николай Райнов и на Ангел Каралийчев, поезията за деца на Асен Разцветников, Леда Милева, Асен Босев и много други. Той е автор на едни от първите български комикси и е съосновател на популярното в миналото детско списание „Славейче“.

От края на 70-те години Любен Зидаров преоткрива за себе си маслената живопис и акварела, които се превръщат в значителната втора половина на неговото творчество. Като започва с емблематичната изложба „Автопортрети“ в СБХ, Любен Зидаров намира своя „сатирична“ посока в живописта, която развива в забавни тематични линии – „магарешка“, „селска“, „градска“, „морска“, „политическа“ и пр.

На 30 април ще бъде открита и ретроспективна изложба на Любен Зидаров „Отсечки” в Галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1. Експозицията, която ще продължи до 10 май 2022 г., показва негови произведения, създавани в продължение на повече от 70 години в областта на живописта, графиката, илюстрацията и приложния текстил. Част от творбите се показват за първи път, а други са рисувани в последните месеци, дори седмици преди изложбата.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах