VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Любен Зидаров за упреците към неговия Хари Потър: Деформацията посочва същественото

Започна ли да се харесвам на онези с глупавите коментари, значи ми е дошло началото на края, казва художникът

По думите на Любен Зидаров, очите на неговия Хари Потър са зелени, защото авторката Джоан Роулинг поискала така. Снимка: Ани Петрова/БНР - Любен Зидаров за упреците към неговия Хари Потър: Деформацията посочва същественото

По думите на Любен Зидаров, очите на неговия Хари Потър са зелени, защото авторката Джоан Роулинг поискала така. Снимка: Ани Петрова/БНР

„Не беше необходима тази реакция от ругатни, псувни даже, обвинения, че съм ощетил децата. Това трябваше да бъде по-скоро един анализ и препоръки, които помагат на автора“, коментира Любен Зидаров дебата около неговите илюстрации в юбилейното издание на „Хари Потър“ у нас. Пред Би Ти Ви художникът призна, че е очаквал дискусия около илюстрациите, но „не и в такава форма“.

Всеки има право на мнение, което зависи от неговата обща култура, образованост, етика… отбеляза Зидаров и цитира основното, за което получава упреци – „разкривените фигури“:

„Аз фигурата не мога да не я деформирам, деформацията насочва основната мисъл, която иска да изрази и авторът, и илюстраторът. Без деформация няма наблягане на същественото, на онова, което трябва да въздейства“.

Зидаров, който работи като илюстратор от 70 години, посочи, че детето има нужда само от намек, а „въображението му доизгражда онова, което трябва да възприеме“:

Америка за България

„Родителите си прехвърлят мислите върху децата и от там идва цялото недоразумение. Фантазията на възрастните е малко за окайване – но какво да се прави. Има хора, които възриемат, има и такива, които не възприемат“.

Вижте още: ФЕЙСБУК СМАЧКА ЗИДАРОВ С 98%

Художникът разказа, че илюстрациите на „Хари Потър“ са му отнели цяла година. Твърди, че историята за малкия магьосник не го напускала и денем, и нощем. За Зидаров това е „особен тип фантастика – реалистична фантастика или фантастична реалност“. За него е важно, че Джоан Роулинг останала доволна от неговите илюстрации – „и то толкова взискателна авторка, която си следи всичко, което излезе от нейното произведение“.

„А започна ли да се харесвам на тези хора, които правят глупави препоръки, значи ми е започнало началото на края“, заключи Зидаров.

ИЗТЕГЛЯНЕТО ОТ ПАЗАРА НА „ХАРИ ПОТЪР“ С РИСУНКИТЕ НА ЛЮБЕН ЗИДАРОВ – ФАЛШИВА НОВИНА

Цялото интервю с Любен Зидаров по Би Ти Ви 

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg