Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Любен Зидаров за упреците към неговия Хари Потър: Деформацията посочва същественото

Започна ли да се харесвам на онези с глупавите коментари, значи ми е дошло началото на края, казва художникът

По думите на Любен Зидаров, очите на неговия Хари Потър са зелени, защото авторката Джоан Роулинг поискала така. Снимка: Ани Петрова/БНР - Любен Зидаров за упреците към неговия Хари Потър: Деформацията посочва същественото

По думите на Любен Зидаров, очите на неговия Хари Потър са зелени, защото авторката Джоан Роулинг поискала така. Снимка: Ани Петрова/БНР

„Не беше необходима тази реакция от ругатни, псувни даже, обвинения, че съм ощетил децата. Това трябваше да бъде по-скоро един анализ и препоръки, които помагат на автора“, коментира Любен Зидаров дебата около неговите илюстрации в юбилейното издание на „Хари Потър“ у нас. Пред Би Ти Ви художникът призна, че е очаквал дискусия около илюстрациите, но „не и в такава форма“.

Всеки има право на мнение, което зависи от неговата обща култура, образованост, етика… отбеляза Зидаров и цитира основното, за което получава упреци – „разкривените фигури“:

„Аз фигурата не мога да не я деформирам, деформацията насочва основната мисъл, която иска да изрази и авторът, и илюстраторът. Без деформация няма наблягане на същественото, на онова, което трябва да въздейства“.

Зидаров, който работи като илюстратор от 70 години, посочи, че детето има нужда само от намек, а „въображението му доизгражда онова, което трябва да възприеме“:

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

„Родителите си прехвърлят мислите върху децата и от там идва цялото недоразумение. Фантазията на възрастните е малко за окайване – но какво да се прави. Има хора, които възриемат, има и такива, които не възприемат“.

Вижте още: ФЕЙСБУК СМАЧКА ЗИДАРОВ С 98%

Художникът разказа, че илюстрациите на „Хари Потър“ са му отнели цяла година. Твърди, че историята за малкия магьосник не го напускала и денем, и нощем. За Зидаров това е „особен тип фантастика – реалистична фантастика или фантастична реалност“. За него е важно, че Джоан Роулинг останала доволна от неговите илюстрации – „и то толкова взискателна авторка, която си следи всичко, което излезе от нейното произведение“.

„А започна ли да се харесвам на тези хора, които правят глупави препоръки, значи ми е започнало началото на края“, заключи Зидаров.

ИЗТЕГЛЯНЕТО ОТ ПАЗАРА НА „ХАРИ ПОТЪР“ С РИСУНКИТЕ НА ЛЮБЕН ЗИДАРОВ – ФАЛШИВА НОВИНА

Цялото интервю с Любен Зидаров по Би Ти Ви 

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах