Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Любен Зидаров за упреците към неговия Хари Потър: Деформацията посочва същественото

Започна ли да се харесвам на онези с глупавите коментари, значи ми е дошло началото на края, казва художникът

По думите на Любен Зидаров, очите на неговия Хари Потър са зелени, защото авторката Джоан Роулинг поискала така. Снимка: Ани Петрова/БНР - Любен Зидаров за упреците към неговия Хари Потър: Деформацията посочва същественото

По думите на Любен Зидаров, очите на неговия Хари Потър са зелени, защото авторката Джоан Роулинг поискала така. Снимка: Ани Петрова/БНР

„Не беше необходима тази реакция от ругатни, псувни даже, обвинения, че съм ощетил децата. Това трябваше да бъде по-скоро един анализ и препоръки, които помагат на автора“, коментира Любен Зидаров дебата около неговите илюстрации в юбилейното издание на „Хари Потър“ у нас. Пред Би Ти Ви художникът призна, че е очаквал дискусия около илюстрациите, но „не и в такава форма“.

Всеки има право на мнение, което зависи от неговата обща култура, образованост, етика… отбеляза Зидаров и цитира основното, за което получава упреци – „разкривените фигури“:

„Аз фигурата не мога да не я деформирам, деформацията насочва основната мисъл, която иска да изрази и авторът, и илюстраторът. Без деформация няма наблягане на същественото, на онова, което трябва да въздейства“.

Зидаров, който работи като илюстратор от 70 години, посочи, че детето има нужда само от намек, а „въображението му доизгражда онова, което трябва да възприеме“:

„Родителите си прехвърлят мислите върху децата и от там идва цялото недоразумение. Фантазията на възрастните е малко за окайване – но какво да се прави. Има хора, които възриемат, има и такива, които не възприемат“.

Вижте още: ФЕЙСБУК СМАЧКА ЗИДАРОВ С 98%

Художникът разказа, че илюстрациите на „Хари Потър“ са му отнели цяла година. Твърди, че историята за малкия магьосник не го напускала и денем, и нощем. За Зидаров това е „особен тип фантастика – реалистична фантастика или фантастична реалност“. За него е важно, че Джоан Роулинг останала доволна от неговите илюстрации – „и то толкова взискателна авторка, която си следи всичко, което излезе от нейното произведение“.

„А започна ли да се харесвам на тези хора, които правят глупави препоръки, значи ми е започнало началото на края“, заключи Зидаров.

ИЗТЕГЛЯНЕТО ОТ ПАЗАРА НА „ХАРИ ПОТЪР“ С РИСУНКИТЕ НА ЛЮБЕН ЗИДАРОВ – ФАЛШИВА НОВИНА

Цялото интервю с Любен Зидаров по Би Ти Ви 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg