POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Любимата книга на американците: „Да убиеш присмехулник“

Топ 20 от стоте най-харесвани заглавия. Седем от първите десет автори са жени

Романът „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли е в списъците със задължителна литература на американските училища. - Любимата книга на американците: „Да убиеш присмехулник“

Романът „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли е в списъците със задължителна литература на американските училища.

История за расизъм и несправедливост разказва любимата книга на американците „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли. Романът от 1960-а, отличен с „Пулицър“, оглави класацията на стоте най-любими книги в Щатите. За „Да убиеш присмехулник“ са дадени над 4 милиона гласа в продължилото шест месеца национално допитване.

Първоначално 7 200 американци са поканени да споделят любимата си книга. От техните предпочитания, организаторът на гласуването, телевизия Пи Би Ес, кани литературни експерти да съставят краткия списък със стоте заглавия. Всеки автор може да бъде представен само с едно произведение (или поредица) без ограничения за възраст, пол или местоживеене. Единственото изискване е романите да са писани на английски език.

Второто и третото място заемат поредицата „Друговремец“ на Диана Габалдон и книгите за Хари Потър от Джоан Роулинг. На четвърто място отново се нарежда жена – „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин, а на пето място (но първи сред мъжете) е Джон Толкин с „Властелинът на пръстените“.

Романът на Харпър Ли е продаден в над 40 милиона копия по цял свят – и продължава да е в списъците със задължителна литература на американските училища. На няколко пъти в различни щати ставаха проблеми, тъй като родители гласуваха за премахването на романа от програмата заради грубия език и най-вече заради употребата на думата „негър“. Всеки път от училищните ръководства даваха обяснение, че това е просто характеристика на речта, за да се представи по-добре времето на романа – 30-те години на миналия век в американския Юг. Сюжетът проследява битката на адвоката Атикус Финч, заел се със защитата на чернокож мъж, погрешно обвинен за изнасилване на бяла жена. Историята е разказана от дъщерята на Финч – Скаут.

Първите 20 от стоте любими книги на американците:

1. „Да убиеш присмехулник“, Харпър Ли

2. „Друговремец“ (поредица), Диана Габалдон

3. „Хари Потър“ (поредица), Дж. К. Роулинг

4. „Гордост и предразсъдъци“, Джейн Остин

5. „Властелинът на пръстените“, Дж. Р. Р. Толкин

6. „Отнесени от вихъра“, Маргарет Мичъл

7. „Паяжината на Шарлот“, Е. Б. Уайт

8. „Малки жени“, Луиза Мей Олкът

9. „Хрониките на Нарния“ (поредица), К. С. Луис

10. „Джейн Еър“, Шарлот Бронте

11. „Анн от Зелените покриви“, Л. М. Монтгомъри

12. „Гроздовете на гнева“, Джон Стайнбек

13. „Едно дърво расте в Бруклин“, Бети Смит

14. „Крадецът на книги“, Маркъс Зюсак

15. „Великият Гетсби“, Франсис Скот Фицджералд

16. „Южнячки“, Катрин Стокет

17. „Приключенията на Том Сойер“, Марк Твен

18. „1984“, Джордж Оруел

19. „Десет малки негърчета“, Агата Кристи

20. „Атлас изправи рамене“, Айн Ранд

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg