Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Любимите филми на папа Франциск

Особено цени Виторио де Сика и Федерико Фелини

Антъни Куин и Джулиета Мазина в кадър от „Пътят” (1954) на Фелини.  - Любимите филми на папа Франциск

Антъни Куин и Джулиета Мазина в кадър от „Пътят” (1954) на Фелини.

Италианският неореализъм е любимото направление на папа Франциск в киното, каза главата на Римокатолическата църква в интервю пред бившия префект на секретариата по комуникации във Ватикана Дарио Вигано, публикувано в „Кориере дела Сера”. Църковният лидер оценява начина, по който неореалистите са разказали за трагедията на Втората световна война, но и смята, че са го научили „да вижда не само историята, но и сърцата на хората”.

Роденият в Аржентина Франциск разказва, че към света на италианското кино, както и към операта, е бил приобщен от родителите си, емигранти от Италия.

„За моята кинематографична култура съм задължен на родителите си. Това е част от детските ми спомени. Те ме научиха да ценя изкуството”, заяви папата.

Той разказва още как 10-12 годишен е изгледал всички филми с Ана Маняни.

„За нас, в Аржентина, филмите на неореалистите бяха важни, защото ни помогнаха да разберем трагедията на войната. В Буенос Айрес знаехме за нея само чутото от бежанците – от Италия, Полша, Германия…”, споделя той.

Сред най-важните имена в киноизкуството папа Франциск поставя Виторио де Сика, както и Федерико Фелини с неговия филм „Пътят” (1954), когото „обича повече от всичко”.

„Този филм ми е много близък. Фелини е знаел как да даде светлина на изоставените и отхвърлените”, смята главата на Римокатолическата църква.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg