Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Викингско съкровище открито от дилетанти в Дания

Трима любители на археологията са намерили най-голямото известно досега количество обработено злато в страната

Откритието е направено от Поул Ньоргор Педерсен, Мари Огор Ларсен и Кристен Дрейо със законно притежаван, собственоръчно изработен металотърсач.  - Викингско съкровище открито от дилетанти в Дания

Откритието е направено от Поул Ньоргор Педерсен, Мари Огор Ларсен и Кристен Дрейо със законно притежаван, собственоръчно изработен металотърсач.

Трима археолози-любители са открили най-голямото досега количество викингско злато в Дания. Седем гривни, от които шест са златни и една сребърна, тежат общо 900 грама, разказва сайтът „Винтидж Нюз“. Сребърната е с тегло от 90 гр.

Музеят Сьондерсков с радост приема находката. Датировката им е приблизително ок. 900 г., от епохата на викингските набези из Северно и Балтийско море (VІІІ-ХІв.). Декорацията е типична за бижутата, носени от високопоставени членове на датската езическа аристокрация.

Откритието е направено от Поул Ньоргор Педерсен, Мари Огор Ларсен и Кристен Дрейо със законно притежаван, собственоръчно изработен металотърсач. Тримата ще получат награда от музея. В Дания металотърсачите и любителската археология са легални, но откривателите са длъжни да предават находките си на държавата.

Музеят е възнамерявал да предприеме разкопки в района на град Вейле, където през 1911-а е открита 67-грамова златна огърлица. Според персонала на музея е възможно новите находки да са свързани с откритието отпреди век.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Петер Пенц от датския Национален музей казва:

„Дори откриването на пръстен е с огромно значение, така че седем гривни са вече нещо наистина забележително. Викингската епоха си служи главно със сребро и повечето съкровища, на които попадаме, са от този метал. Златото обикновено е малка част от находките, а не както в този случай – преобладаваща“.

Следващото по количество златно съкровище е открито също на полуостров Ютланд (континентална Дания) и тежи 750 гр.

В последните две години значими златни съкровища от викингската и римската епоха бяха направени и на Британските острови.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах