Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Любомир Далчев-син: Паметникът на съветската армия ми хареса, когато беше боядисан

Баща му емигрирал и заради неясноти около смъртта на брат си Атанас Далчев

Любомир Далчев-син до автопортрета на баща си в Софийската градска галерия. Снимка: СГХГ - Любомир Далчев-син: Паметникът на съветската армия ми хареса, когато беше боядисан

Любомир Далчев-син до автопортрета на баща си в Софийската градска галерия. Снимка: СГХГ

„България е много красива.“ Това бяха първите думи пред „Площад Славейков“ на Любомир Далчев-младши, син на скулптора Любомир Далчев, пристигнал в България, за да види изложбата „Неспокойният дух“ в Софийска градска галерия. Експозицията, посветена на 120 години от рождението на скулптора,бе открита  в средата на юни и се очаква да продължи до 6 септември.

Любомир Далчев е един от най-значимите скулптори в българското изкуство. Известен в България и в Европа още преди 9 септември, той поставя ново начало за българското монументално и пластично изкуство през първата половина на ХХ век. След като отказва поста официален скулптор на Франкфурт по времето на нацизма, Далчев остава в България и дори участва в творческия колектив, създал Паметника на съветската армия. Скоро след това обаче е низвергнат от властта заради „формализъм“ – в периода след 1960 г. неговите творби следват световните тенденции, а не догмите на социалистическия реализъм. Във времето на „развития социализъм“ художникът емигрира със семейството си в САЩ и умира през 2002 г. на 99-годишна възраст в Сънивейл, Калифорния. Никога не се завръща в родината, също като Христо Явашев.

Синът на големия български скулптор е на 59 години, американски гражданин е, компютърен инженер. Заминава от България, когато е 17-годишен.

Попитахме го дали му харесва днес и в нов контекст Паметникът на съветската армия.

„Хареса ми само в един момент – когато беше боядисан в различни цветове. Който и да го е направил, било е много добра идея“, отговори Далчев-младши.

Гостът визира акцията на „Destructive Creation“ от 2011 г., озаглавена „В крак с времето“, когато оцветиха фигурите на руските войници на едно от паната на паметника като герои от американски комикс. След заличаването на „боядисаното“, ПСА се пази от полицията от подобни акции.

Синът на скулптора разказва, че през 1979 г. семейство Далчеви напуска София (по това време Любомир Далчев е вече на 76 години) по няколко причини. Все по-видими стават недъзите на социалистическата власт, през 1978 г. в Лондон е случаят „Българският чадър“ с убийството на писателя Георги Марков, през януари същата година умира братът на скулптора, поетът Атанас Далчев.

„Смъртта му остави някои въпроси, на които не беше отговорено“, уточни Любомир Далчев-младши, но отказа да влиза в подробности.

Пътят на емигрантското семейство не е лесен. Пред БТА Любомир Далчев-младши споменава, че са били в бежански лагери, имало е опити да бъдат притиснати да се върнат в България, имало е заплахи за сигурността им, но в крайна сметка успяват да се измъкнат.

Директорката на Софийската градска галерия Аделина Филева посреща сина на Любомир Далчев в галерията, за да разгледа изложбата със скулптури на баща му. Снимка: СГХГ

Скулпторът, когото неговият син нарича „Вторият Роден“ заради естетическата и стилистичната му близост със знаменития френски ваятел, е възнамерявал да разкаже на света какво се случва в България, да разобличи системата, която познавал отвътре. Първоначално семейството опитва да замине за Франция, но „французите не успяха да ни гарантират безопасност”, разказва Далчев-младши. Затова заминават за САЩ, където са радушно приети дори от Джордж Буш-баща в Белия дом на дискусия за България, където Любомир Далчев разказва това, което трябва да бъде чуто за социализма.

„За съжаление, нямаше отзвук в медиите“, спомня си синът му.

Снимка: СГХГ

„София е страхотно красива, повече от това, което си спомням. Пътувал съм в много градове, но в София всичко е толкова светло, чисто и хубаво“, сподели Далчев-син пред „Площад Славейков“.

Това е първото му завръщане в родния му град 45 години по-късно. Той е тук специално за изложбата, посветена на баща му, а както заявява пред БТА – „в ателието му в София са някои от неговите по-стари творби, които са връх в творчеството му“. Според него, изложбата в Софийска градска галерия е уловила драматизма и силата на духа, характерни за неговия баща и за творчеството му.

Вижте още: ДАЛЧЕВ МЕЖДУ ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ И БЯГСТВОТО ОТ БЪЛГАРИЯ

Любомир Далчев-син се срещна с министъра на културата Велислав Минеков, с кмета на София Йорданка Фандъкова, с директора на Софийската градска галерия Аделина Филева и с скулптора Крум Дамянов.

Аделина Филева представя Любомир Далчев-син на министъра на културата Велислав Минеков (вляво). Снимка: СГХГ

Любомир Далчев-син с кмета на София Йорданка Фандъкова. Снимка: СГХГ

Любомир Далчев-син със скулптора Крум Дамянов. Снимка: СГХГ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90