Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Любомир Левчев със „Самосън“ на 82

Новата му стихосбирка излиза в колекционерски тираж

„Две години бях много зле и не ми се пишеше, но сега вдъхновението ме споходи“, казва Любомир Левчев. Снимка: БГНЕС - Любомир Левчев със „Самосън“ на 82

„Две години бях много зле и не ми се пишеше, но сега вдъхновението ме споходи“, казва Любомир Левчев. Снимка: БГНЕС

20 нови стихотворения на Любомир Левчев в тираж от 20 екземпляра. „Самосън“ излиза в символично издание за 82-ия рожден ден на поета (27 април), а след месец ще бъде пусната и масово в книжарската мрежа от издателство „Захарий Стоянов“.

Заглавието „Самосън“ логично препраща към един от най-обемните томове на Левчев – „Самосъд“, появил се в луксозно издание с твърди кожени корици през 1975 г. В него са били публикувани стихове от десет от предходните стихосбирки на поета.

„Две години бях много зле и не ми се пишеше, но сега вдъхновението ме споходи – каза преди дни в интервю за „България он еър“ Левчев. – Благодаря на лекарите! Иска ми се да имам още малко път, за да напиша най-хубавото си стихотворение.“

Първата стихосбирка на Левчев „Звездите са мои“ е издадена през 1957 г. Сред най-известните му поетични книги са „Обсерватория“ (1967), „Дневник за изгаряне“ (1973), „Заклинания“ (1981), „Лък“ (1983), „Метроном“ (1986), „Небесен срив“ (1996) и др. Автор е на поредицата „Романи от спомени“ – „Убий Българина!“, „Ти си следващият“ и „Панихида за мъртвото време“, както и на сценариите за филмите „Мълчаливите пътеки“, „Гибелта на Александър Велики“, „Сладко и горчиво“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg