Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Любов и театър под звездите

„Театър пред театъра“ започва в началото на юли

През юли в пространството между главния вход на Народния театър и фонтана ще се издига сцената за програмата на „Театър пред театъра“. Снимка: Емил Л. Георгиев/„Площад Славейков“ - Любов и театър под звездите

През юли в пространството между главния вход на Народния театър и фонтана ще се издига сцената за програмата на „Театър пред театъра“. Снимка: Емил Л. Георгиев/„Площад Славейков“

Името „Любов под звездите“ носи съвместният концерт на Народния театър „Иван Вазов“ и Софийската филхармония, който ще открие третото издание на  „Театър пред театъра“ (1-11 юли). Инициативата на първата ни сцена под открито небе ще започне на 1 юли, когато ще се проведе концертът, а в програмата са някои от най-нашумелите заглавия от изминалия сезон – като „Лисичета“ и „Един безумен ден“.

Първото представление на открито е на гостуващ театър – на сцената между фонтана и входа на театъра на 2 юли ще се качат актьори от Малък градски театър „Зад канала“, за да представят „Ромул Велики“ на Бина Харалампиева. Ролите в пиесата на Фридрих Дюренмат са поверени на Герасим Георгиев – Геро, Василена Атанасова, Весела Бабинова, Петър Калчев, Бойко Кръстанов, Владимир Димитров, Владимир Зомбори, Стоян Младенов, Георги Кацарски, Атанас Чопов, Вежен Велчовски и Симеон Бончев.

Следващите два дни (3 и 4 юли) са запазени за хитовия „Лисичета“ на Народния театър. Спектакълът отново е на Бина Харалампиева и е с участието на Теодора Духовникова, Иван Юруков, Дарин Ангелов, Ана Пападопулу, Христо Петков, Цветан Алексиев, Цветомира Даскалова, Радина Боршош и Марин Рангелов.

Друго популярно заглавие – „Един безумен ден“ на Михаил Петров – също ще се играе два дни. Комедията на Бомарше, вдъхновила „Сватбата на Фигаро“, е по музиката на композитора Любомир Денев. На 5 и 6 юли под звездите излизат Параскева Джукелова, Димитър Живков, Стелиан Радев, Джулия Бочева, Васил Драганов, Стоян Пепеланов, Христо Чешмеджиев, Христо Терзиев, Пламен Димов, Владислава Николова, Ева Данаилова, Вяра Табакова и Цветомира Даскалова.

Ново е заглавието „Актрисата“, което на 8 и 9 юли излиза пред театъра, само месец след като е стъпило на Голяма сцена. Комедийната пиеса е на Питър Куилтър, режисурата Народният поверява на Стефан Данаилов, музиката – на Иван Лечев. Данаилов ще се изяви и пред публиката, където ще си партнира с Кирил Ефремов, Ненчо Илчев, Иван Панев, Павел Иванов, Живко Сираков, Боряна Бабанова и Божидар Мицев.

Три дни от програмата на „Театър пред театъра“ (7,10 и 11 юли) са запазени за все още неоповестен „спектакъл-изненада“ за зрителите.

В последната седмица на юни се очаква да започне и сглобяването на сцената пред културната институция – тя ще събира 951 зрители.

Билетите за спектаклите тръгват в продажба на 14 май онлайн и на касите на Народния театър. Всички представления са с начален час 21,30 ч., а цените на пропуските са от 20 до 40 лева.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg