Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Израел покорява Рим с творби на Марк Шагал

Акцент в изложбата е обсесията на художника към образа на съпругата му Бела

Марк Шагал, "Рожден ден", 1915 г. - Израел покорява Рим с творби на Марк Шагал

Марк Шагал, "Рожден ден", 1915 г.

Израел нареди 140 творби на един от великите художници на ХХ век – Марк Шагал, в „Киостро дел Браманте“ в Рим. Платната са част от колекцията на Израелския музей в Йерусалим и за първи път се показват пред ценителите в Италия. Изложбата бе открита на 16 март и ще приема посетители до 26 юли.

Експозицията, наречена „Любов и живот“, включва рисунки, маслени платна, литографии, скици и акварели, които разкриват обсесията на художника към образа на голямата му любов и муза – съпругата му Бела, както и скръбта му след ранната ѝ смърт през 1944 г.

Открит през 1965 г., Израелският музей съхранява и показва колекции на еврейското изкуство – от праисторията до съвремието, и притежава забележителна част от творчеството на Шагал. Много от неговите платна са им дарени от самия художник, от дъщеря му Ида и от почитатели на музея и художника.

Изложбата проследява пътя на Шагал през изкуството и културите – през европейските традиции, пречупени през еврейските и руски корени на художника, до срещата му с френския авангард. Част от експозицията е посветена на библейските теми, които винаги са очаровали Шагал. Той интерпретира Библията и особено Стария завет с хуманизъм, а жените в картините му са изобразени като икони.

acrobates

Тримата акробати (1926)

bride_and_groom

Булката и младоженеца на Айфеловата кула (1952-54)

great_circus

Големият цирк (1956)

jew

Молещ се евреин (1912-13)

Любовниците (1937)

solitude

Самота (1933)

wailing_wall

Стената на плача (1932)

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС