POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Любовта между двама съветски войници сред филмите на ЛГБТ+ фестивал в София

„Firebird“ и истинската история на адвокатката, спечелила делото за двете майки, сред акцентите на „София прайд филм фест“

Том Прайър (вляво) и Олег Загородний в сцена от „Firebird“ - Любовта между двама съветски войници сред филмите на ЛГБТ+ фестивал в София

Том Прайър (вляво) и Олег Загородний в сцена от „Firebird“

Филми, засягащи теми като различната сексуална ориентация и сложността на еднополовите взаимоотношения, ще бъдат представени в десетото издание на „София прайд филм фест 2022“. Четири игрални и четири документални филма ще бъдат представени в рамките на програмата между 12 до 17 юни, прожекциите са в „Дом на киното“ и в „The Steps“.

Акцент на ЛГБТИК+ фестивала е представянето на „Firebird“, британско-естонската копродукция за двама войници, между които пламва бурна любов. Прожекцията е на 14 юни от 20,30 ч. в „Дом на киното“, а преди началото на филма ще се проведе дискусия с украинския актьор в главната роля Олег Загородний. Той ще отговаря на въпросите по онлайн връзка от Киев.

Филмът е базиран на истинска история от времето на Студената война – мемоарите на Сергей Фетисов (1952-2017) със заглавие „История за роман“ (1996).

Старт на фестивала на 12 юни от 18,30 ч. ще даде украинският документален филм „Вуйчо ми е мой баща“ на режисьора Вадим Илков. Сред продуцентите му е украинският режисьор Валентин Васянович, а филмът е носител на 2 награди от фестивала в Одеса през 2019 г.

Същата вечер от 20 ч. в Дома на киното е официалното откриване на фестивала с френския игрален филм на Катрин Корсини „Фрактурата“, носител на наградата „Куиър палма“ от Кан 2021. Впечатляващата политическа сатира на Катрин Корсини изследва лесбийска връзка в криза на фона на един разделен град, обхванат от политически сътресения. Действието се развива в болница, обградена от демонстранти. В главните роли са Валерия Бруни Тедески и Марина Фой. Филмът има още една прожекция – на 13 юни от 20.00 ч. в „The Steps“.

Фестивалът ще покаже и селекция българско късометражно кино с продукции от 1970-а до 2018 г. Началото е на 14 юни от 18,30 ч. Включени са филми за различията, брака, родителството и сблъсъка на индивида с наложените социални норми. Сред заглавията са „Кокичето“ (1970) на Нина Янкова с участието на Татяна Лолова; „Женитба“ (1985) на Слав Бакалов и Румен Петков, награден със „Златна палма“ за късометражен филм; „Мона Лиза“ на Веселка Кунчева; „Брак“ на Слава Дойчева и „Преображение“ на Стефан Ганов.

Историята на гей мъж, израснал потиснат и посрамен по време на гражданската война в Ливан, е разказана във „Войната на Мигел“. Заглавието ще бъде показано на 15 юни от 18,30 ч. и е носител на награда „Теди“ (берлинският еквивалент на „Куиър палма“). По-късно от 20,45 ч. предстои прожекция на „Амонит“ с участието на Кейт Уинслет и Сърша Ронан

„Жените наистина плачат“, филмът, който представи страната ни на фестивала в Кан, е един от фокусите на програмата на „София Прайд Филм Фест“ – на 16 юни от 20 ч. в „The Steps“ ще се проведе среща с екипа на филма.

Историята на Деница Любенова, адвокат, защитник на човешки права и ЛГБТИ активист от България, ще бъде представена на 17 юни от 19 ч. в „The Steps“. Документалният филм „Think Freedom: Свободата е действие“ на Анна Стоева позволява на зрителите да надникнат в емоциите и процеса на работата ѝ върху едно от знаковите ѝ дела. Една от най-емблематичните правни победи на Деница е  делото за признаването на произхода на бебе Сара от семейство с две майки. Това е прецедент в европейското право, защитаващ правата на децата с еднополови родители и правото на семейство и личен живот на ЛГБТ общността. Прожекцията ще бъде последвана от две български късометражни премиери – дебютния игрален филм „Споделено сърце“ на режисьора Десислав Атанасов и документалния танцов филм „Waiting for Color“на Коста Каракашян, вдъхновен от истинските истории за арести, измъчване и изнудване на куиър хора от Чечня от 2017 г. насам.

Пълната програма на фестивала може да следите тук.

Организатор на фестивала е Младежка ЛГБТ организация „Действие“. Спонсор на тазгодишното издание на фестивала е Фондация за свободата „Фридрих Науман“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90