Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Людмил Ангелов с извънредно изпълнение с Филхармонията

Пианистът излиза на сцената вместо френски виолист, възпрепятстван от Ковид-ограниченията

Пианистът Людмил Ангелов. Снимка: Личен архив - Людмил Ангелов с извънредно изпълнение с Филхармонията

Пианистът Людмил Ангелов. Снимка: Личен архив

Първият концерт за пиано на Чайковски ще бъде изпълнен извънредно от Софийската филхармония на 25 ноември. Людмил Ангелов ще замести френския виолист Жерар Косе, който няма да успее да пътува до София поради усложнения, свързани с Ковид-пандемията.

Концертът за пиано на Чайковски е едно от най-харесваните от публиката произведения на композитора. С този Концерт, както и с Шестата си симфония, Чайковски се прощава с публиката на последния дирижиран от него концерт, при откриването на „Карнеги хол“ в Ню Йорк. От 1958 г. Първият концерт е в задължителната програма на Международния конкурс „Чайковски“.

Диригент на концерта на 25 ноември е Ян-Латам Кьониг. Той е родом от Великобритания. От 2011 г. е музикален директор на Новая опера в Москва, работи и като главен диригент на Фландърския симфоничен оркестър в Бурж, Белгия. Има ангажименти с Нов национален театър в Токио, с Финландската и Полската национална опера, с Държавния театър в Сантяго. Музикален директор е на Вроцлавската филхармония и на Певческия фестивал Вратиславия. Артистичен директор е на Cantiere Internazionale d‘Arte в Монтепулчано, на Младежка филхармония Яначек, оркестъра в Порто, Театро Масимо в Палермо, Orquesta Filarmónica de la UNAM в Мексико сити. Гостува на различни оркестри в Съединените щати, Япония, Франция, работи с редица водещи европейски оркестри.

В програмата на концерта са включени още увертюрата „Римски карнавал“ от Луи-Хектор Берлиоз и избрани откъси от балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев.

Достъпът до Зала „България“ е възможен само със зелен сертификат, но за разлика от предишните концерти на Софийската филхармония, този път няма да има мобилна лаборатория за бързи тестове.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах