Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Людмил Ангелов ще изпълни концерт, смятан за изгубен

Произведението е намерено случайно в Парижката библиотека от приятел на пианиста

Людмил Ангелов не за първи път вдъхва нов живот на забравено произведение. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Людмил Ангелов ще изпълни концерт, смятан за изгубен

Людмил Ангелов не за първи път вдъхва нов живот на забравено произведение. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Първият концерт за пиано на Мориц Мошовски – произведение, смятано за изгубено, ще представи пред столичната публика пианистът Людмил Ангелов на 16 януари в зала „България“ заедно със Софийската филхармония. Повече от 100 години манускриптът на партитурата липсвал, докато приятел на Ангелов не попада на него случайно в Парижката библиотека.

Получавайки го, пианистът се заема да редактира партитурата с помощта на маестро Владимир Кираджиев. Първото изпълнение на творбата в съвремието ни е представено пред публиката заедно с Националната филхармония във Варшава. Следва студиен запис с оркестъра на Би Би Си в Глазгоу, издаден на компактдиск от британския лейбъл „Hyperion“.

Това не е първият път, в който Людмил Ангелов вдъхва нов живот на забравено произведение – връщал е интереса например към Четвъртия концерт за пиано на Капустин, към Концерт на Шелинг и Симфония по една планинска песен от Венсан д’Енди.

Мориц Мошковски е немски композитор с полски произход. В края на XIX век е сред най-популярните творци, за него Игнаси Падеревски казва:

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

След Шопен, Мошковски най-добре знае как се пише за пиано и написаното от него обхваща целия диапазон на клавирната техника“.

Неговият Първи концерт е сред най-красивите за времето си произведения, казват специалистите. Почитател на творбата е и самият Лист, който кани Мошковски да изпълнят заедно концерта в транскрипция за две пиана през 1874 г., отбелязват от Софийската филхармония.

В програмата на 16 януари е и Симфония № 5 от Антонин Дворжак. Написана само за шест седмици през юни и юли 1875 г., творбата се нарежда сред произведенията, които в епохата на късния XIX в. възраждат строежа на класическия симфоничен цикъл, изпълвайки го с ново романтично съдържание. Наричана често „Пасторална“ заради своето внушение, до днес тя е сред най-често изпълняваните симфонии в световните концертни зали.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3