Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Людмила Филипова: БГ литературата е в начален стадий

Не е добре писателят да е млад и хубав, читателите са свикнали да е стар и непривлекателен

"Често ми пишат читатели за това как години са ме избягвали, защото не са допускали, че млада руса жена може да им каже нещо повече, но са останали изненадани", казва Людмила Филипова. - Людмила Филипова: БГ литературата е в начален стадий

"Често ми пишат читатели за това как години са ме избягвали, защото не са допускали, че млада руса жена може да им каже нещо повече, но са останали изненадани", казва Людмила Филипова.

„Българската литература е в много начален стадий на развитие и разни неспособни да сътворят история хора налагат нелепите твърдения, че всичко, що се чете, е комерсиално, а всичко, що не се чете, е свръх висока литература и изкуство“, твърди Людмила Филипова, автор на „Войната на буквите“, в интервю за сп. „Жената днес“.

„Жалката истина е, – продължава мисълта си Филипова, – че това често са хора, които прикриват неспособността си да развиват история, плюейки нещата, които са интересни и полезни за читателя“. Според внучката на Гриша Филипов (бел. ред. – министър-председател по време на тоталитарната власт) в българската литература вече има и добри разказвачи, но сред писателите все още са важни повече претенциите, отколкото работата: „Така постепенно мислещите и историоразказващите хора се насочват към киното, където са добре дошли – там разходите рядко допускат „високи” неразказватели“.

Людмила Филипова обобщава, че да си млад и хубав в литературата не е добре: „Така по-трудно ти се доверява читателят. Особено по-възрастите са свикнали с идеята, че писателят трябва да изглежда стар и непривлекателен. Често ми пишат читатели за това как години са ме избягвали, защото не са допускали, че млада руса жена може да им каже нещо повече, но са останали изненадани“.

„Ироничното е, че аз съм маркетингов експерт, учила съм години по специалността си, но не правя почти нищо за книгите си, – обяснява Филипова. – Считам, че това е работа на издателите ми. Като специалист обаче ще ви кажа, че всичко добро около нас се създава, когато е уловена нуждата от него, а добрата реклама само съобщава, ще вече го има. В България все още се мисли обаче, че рекламата е нещо лошо, а то единствено съобщава на търсещия къде да намери каквото търси“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg