Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Людмила Улицка спечели международна литературна награда

„Нейните романи и разкази отразяват трагедията на ХХ век, епохата на тирания и геноцид”, гласят мотивите на журито

Людмила Улицка е добре позната и обичана у нас, на български език са преведени редица нейни романи. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Людмила Улицка спечели международна литературна награда

Людмила Улицка е добре позната и обичана у нас, на български език са преведени редица нейни романи. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Людмила Улицка стана лауреат на престижната немска литературна награда „Зигфрид Ленц”, съобщиха от едноименната фондация, която отговаря за номинациите. Отличието се връчва ежегодно на чуждестранни писатели за творчество, близко по дух на произведенията на романиста и драматург Зигфрид Ленц, починал през 2014 г., смятан за един от най-видните представители на немската следвоенна литература.

Според фондация „Зигфрид Ленц” Людмила Улицка е един от най-видните руски писатели днес.

„Нейните романи и разкази отразяват трагедията на ХХ век, епохата на тирания и геноцид. Разнообразните и многопластови персонажи в повествователния ѝ свят се борят за оцеляване”, се казва в мотивацията към наградата.

Журито отбелязва, че Улицка създава от съдбите в книгите си „грандиозна тъкан, свързваща настоящето с бъдещето, религиозното с политическото, общественото с личното”.

Наградата е с парична равностойност от 50 хил. евро. Церемонията по връчването ще се проведе на 19 март 2021 г. в Хамбург, Германия.

Улицка е добре позната и обичана в България. У нас са издадени няколко нейни романа – „Сонечка. Бедни роднини” (2004), „Медея и нейните деца” (2005), „Казусът Кукоцки” (2017), „Непрекъсната линия” (2019) от издателство „Колибри”; „Искрено ваш Шурик” (2007) от издателство „Жанет 45” и „Даниел Щайн, преводач” (2016) от издателство „Парадокс”.

Нейните произведения са преведени на повече от 25 езика. Улицка е Офицер на Ордена на почетния легион на Франция, носител е на наградите „Пене“, „Медиси”, на Австрийската държавна награда за европейска литература, на руския „Букър”, на наградата „Симон дьо Бовоар“ за свобода на жените и още много други.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90