Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Люк Бесон оправдан по нови обвинения за изнасилване

Съдът не намери основания за дело срещу режисьора

Люк Бесон не е напълно оправдан, остава със статут на „асистиран свидетел“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Люк Бесон оправдан по нови обвинения за изнасилване

Люк Бесон не е напълно оправдан, остава със статут на „асистиран свидетел“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френски съд отказа да образува дело по новите обвинения в сексуален тормоз и изнасилване срещу режисьора Люк Бесон във връзка с продължаващия случай, внесен в съда от актрисата Санд ван Рой. През 2018 г. Ван Рой внесе обвинения в изнасилване срещу режисьора, по-късно своите истории разказаха още осем жени, пише „Холивуд Рипортър“.

След 5-часово изслушване на режисьора пред магистрата Мари Клер Ноариел, тя е преценила, че съдът няма да даде ход на дело по новите обвинения.

Ван Рой е белгийско-нидерландска актриса с малки роли в „Такси 5“ и „Валериан и градът на хилядите планети“, с която Бесон поддържа интимна връзка в продължение на 2 години. През май 2018 г. тя разказа, че е станала жертва на изнасилване в парижки хотел.

Полицията разпитва Бесон на 2 октомври и после отново на 11 декември 2018 г. Обвинението така и не стига до съдебната зала, през февруари 2019 г. то е отхвърлено заради липса на доказателства. След разказите на още осем жени, че са станали жертви на сексуален тормоз от страна на Бесон, съдът поръчва още едно разследване по случая с Ван Рой. В крайна сметка доказателствата не са били намерени за достатъчни и съдът не образува дело на 25 януари.

Засега Бесон е оправдан, но има статут на „асистиран свидетел“ – ситуация във френското законодателство, при която срещу лицето няма повдигнати обвинения, но връзката с престъплението не се изключва и случаят може да бъде върнат за преразглеждане, ако се открият нови доказателства.

Към момента Бесон не е обвиняем и продължава да отрича твърденията на осемте.

„Това изслушване в Париж е част от продължаващо досъдебно производство, което започна с полицейско разследване и прокурор, които оправдаха Люк Бесон и заявиха, че няма извършено престъпление – се казва в изявление на адвоката на режисьора. – Господин Бесон продължава да съдейства на властите, отрича всички обвинения срещу него и очаква с нетърпение пълното изчистване на името си.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90