Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Мариус Донкин иска оставката на министъра на културата

Вляво: министърът на културата Атанас Атанасов, вдясно: директорът на Народния театър Мариус Донкин. Снимки: Площад Славейков - Мариус Донкин иска оставката на министъра на културата

Вляво: министърът на културата Атанас Атанасов, вдясно: директорът на Народния театър Мариус Донкин. Снимки: Площад Славейков

Оставката на министъра на културата Атанас Атанасов поиска актьорът Мариус Донкин, който все още е директор на Народния театър до назначаването на новия титуляр на поста.

На 11 април Министерството на културата оповести резултатите от проведения конкурс за директор на първата трупа, от които става ясно, че Донкин е под чертата, т.е. не е издържал конкурса. На първо място комисията е класирала режисьора Васил Василев, засега все още директор на Плевенския театър.

Донкин поиска оставката на Атанасов на среща с медиите. Актьорът оспорва начина на провеждане на процедурата по избор на нов директор, затова веднага след края на конкурса е обжалвал. Но едва вчера, 11 април, е получил достъп и до протоколите от конкурса.

„Не съм участвал в такъв цинизъм в живота си“, коментира той.

Контекстът на думите му внушава съмнението му, че публикуваното видео от конкурса не е оригиналното, а монтаж. Мариус Донкин подчерта, че и досега „не може да повярва колко тенденциозно се скача срещу един човек“, без да уточнява кого конкретно има предвид. От всички кандидати единствено той не бил получил време, за да представи програмата си за развитие на театъра в евентуален следващ мандат.

Обжалването е факт, макар за него „всяко оспорване да е безсмислено“ – проведеният конкурс може да се обжалва единствено пред Министерство на културата, чиято позиция вече е ясна след публикуваните снощи протоколи. Няма правно основание случаят да се „ескалира“ към съда, тъй като Наредба 4 на арт ведомството, която описва правилата за провеждане на конкурси, засяга вътрешно институционални взаимоотношения и всяко обжалване може да бъде разрешено от министъра на културата. Това му е било потвърдено от няколко адвокатски кантори.

„Пред кого да жаля? Пред този, който потъпква принципите ли? Няма смисъл – коментира Донкин с обида. – Въпреки това, направих го. Резултатът? Подписани протоколи.“

Донкин повтори доскорошните притеснения на министъра на културата, че членовете в комисията за избор на нов директор на Народния театър са в конфликт на интереси „в две посоки“; сподели и за преправяне на документи и изнасянето им извън залата на обсъждането. Възмутително по думите му е, че дори след като оповести това публично, министърът все пак подписа протоколите за новите директори на държавните театри, без да повтори конкурса, каквито бяха първоначалните очаквания.

„Извинявайте, но аз не разбирам. В правото няма формулировка кой конфликт на интереси е по-тежък и по-голям и кой по-малък. Или има конфликт на интереси, или няма – каза Донкин. – Категорично не приемам тази подигравка и тази гавра от начина на провеждане на този конкурс, от отношението към грешките.“

Липсата на опит и „непознаването на кухнята“ са проблемите, които препъват работата на министъра, смята Донкин:

„За мен това не е промяна, а подмяна. Затова отново призовавам: рестартирайте политиката си в културата. Сложете на това място човек, който наистина може да направи промяната“.

Конкурсът е привлякъл вниманието и на парламентарната Комисия по култура и медии и по-конкретно на Тошко Йорданов и Ива Митева от „Има такъв народ“, които действат съответно като председател и член на комисията. Двамата са имали разговор с министъра, в който са го посъветвали да изчака с провеждането на процедурата, за да се даде време за преразглеждането и обсъждането на нейните правила.

За нарушения в провеждането на конкурса споменава и режисьорката Лилия Абаджиева, част от комисията по избор на нов дирктор на Народния театър.

Вижте още: ОСТАВКА ВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА ИМА

Донкин сподели със съжаление за всички предстоящи чуждестранни гостувания на театъра, които е планирал, както и за посещенията от международни театрали. През юни например се очаква в Народния да дойде да репетира Йерней Лоренци, постановката му се готви за октомврийска премиера, но не се знае дали ще се осъществи. Под въпрос е и възможността Джон Малкович да постави на родна сцена, като идеята бе той да осъществи един спектакъл едновременно на сцената на частния си театър в Чикаго и на сцената на Народния, посочи Донкин. Предложението му бе за 2025 г. и включваше обмен на актьори в главната роля.

Все още няма яснота кога официално Васил Василев ще поеме длъжността от Мариус Донкин, въпросът остана без отговор пред медиите. Василев трябва да получи покана от министерството за подписване на новия си договор и в рамките на 14 дни да подпише, за да заеме новия си пост.

Попитан за бъдещето си в Народния театър, тъй като той все пак е не само негов директор, но и актьор от трупата, Донкин отговори, че се чувства несигурен.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах