„Мадам Бътерфлай“ полита в Античния театър

Откриват фестивала „Опера Оупън“ в Пловдив с произведението на Пучини

3D мапинг ще превърне античната пловдивска сцена в японски театър. Снимка: „Опера Оупън“ - „Мадам Бътерфлай“ полита в Античния театър

3D мапинг ще превърне античната пловдивска сцена в японски театър. Снимка: „Опера Оупън“

Корейското сопрано Хай-Йоон Ли ще излезе в образа на Чо-Чо-Сан пред публиката в Античния театър в Пловдив в събота, 23 юни, в спектакъла „Мадам Бътерфлай“ по операта на Пучини. Събитието ще отбележи началото на фестивала „Опера Оупън“, който ще оглася града на тепетата до 29 юли.

Светлини, сенки и 3D мапинг шоу ще превърнат античната сцена в японски театър, в който Ли ще си партнира с тенора Георги Султанов, мецосопраното Елена Чавдарова – Иса, Свилен Николов, Марк Фаулър, Евгений Арабаджиев и др. Корейката триумфира в ролята на „пеперудата“ през последните години в Шотландската опера, впечатли ценителите също в Дъблин, Магдебург и Лисабон.

Корейката Хай-Йоон Ли влиза в образа на японската гейша Чо-Чо-Сан. Снимка: „Опера Оупън“

Диригентът също е гост от чужбина – италианецът Якопо Сипари ди Пескасероли. Биографията му е дълга – бил е музикален директор в Македонската държавна опера и балет, гост диригент на фестивала на Пучини в Торе дел Лаго, гост диригент на Оперния фестивал на Помпей… Ди Пескасероли ще пресъздаде произведението с хора и оркестъра на Пловдивската опера.

Постановката на спектакъла е на Нина Найденова.

Америка за България

За първи път Античният театър ще бъде оборудван и с въртяща се сцена, която ще подсили ефекта на танца с ветрила на японските гейши.

Сред предстоящите заглавия на фестивала „Опера Оупън“ са „Лебедово езеро“, „Кармен“, концерт-спектакъла на Александрина Пендачанска „Това съм аз“ и съвместния концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Людмил Ангелов „Argentina, mi amor“.

Bookshop 728×90