Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мадрид премахва премиера на Каталуния

Областта пред нови избори до шест месеца, напът е да изгуби автономността си

Член 155 от Конституцията се използва само в изключителни случаи, заяви премиерът Мариано Рахой. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Мадрид премахва премиера на Каталуния

Член 155 от Конституцията се използва само в изключителни случаи, заяви премиерът Мариано Рахой. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанското правителство суспендира автономията на Каталуния и въвежда директно управление на областта от следващата събота. Това е резултатът от най-тежката конституционна криза в страна от възстановяването на демокрацията през 1977 г., предава британският „Гардиън“.

След извънредна среща на кабинета, цитирайки „съзнателния и систематичен бунт и неподчинение“ на каталунското правителство, испанският премиер Мариано Рахой обяви, че задейства член 155 от Конституцията, за да „възстанови върховенството на закона, съвместното съществуване и провеждането на избори при нормални обстоятелства“.

На практика решението означава, че правителството на Карлес Пучдемон ще бъде „освободено“ от властта си, а функциите му ще бъдат поети от съответните министерства в Мадрид. В Каталуния ще бъдат проведени нови избори до шест месеца.

„Не прекратяваме каталунската автономия, а освобождаваме от отговорностите им онези, които действаха отвъд закона“, заяви Рахой.

Засега не се уточнява точно кои институции в областта ще преминат директно под управлението на Мадрид. Очаква се вътрешното министерство, включително полицията, и данъчните служби да са сред тях, но не е ясно дали също и Каталунската обществена медия, чийто глас бе особено ключов при кампанията за независимост.

По думите на Рахой чл. 155 се използва само в изключителни случаи.

„Този път нямаше как да го избегнем, защото никое правителство не може да приеме да се наруши законът, да се подменя и всичко това да става, за да може някои да наложат правилата си на другите. Затова ще го задействаме“, заяви премиерът.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg