POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Маестро Найден Тодоров става министър на културата

Той е единственото ново име в новия служебен кабинет

Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Маестро Найден Тодоров става министър на културата

Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

Най-успешният културен мениджър в България, директорът на Софийската филхармония, диригентът Найден Тодоров ще бъде служебен министър на културата в новия временен кабинет, съобщиха от Президентството. Това е единствената промяна в състава на досегашното правителство. С поста си се раздели Велислав Минеков.

Найден Тодоров е най-успешният културен мениджър в България. Благодарение на неговите усилия Софийската филхармония се нареди сред най-ценените европейски оркестри, а в Зала „България” за годините на неговото управление гостуваха някои от най-големите световни звезди на класическата музика.

Найден Тодоров е роден на 8 април 1974 г. в Пловдив, където завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“. Учи оркестрово дирижиране в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена.

Специализира при диригента на Израелската филхармония Менди Родан, а по-късно става постоянен диригент на Северноизраелския симфоничен оркестър в Хайфа.

През 2000 година става най-младият диригент в България, който се издига до длъжност музикален директор – поема ръководството на Пловдивската опера и филхармония. В периода 2003-2005 работи като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор „Дунавски звуци“ в Русе. В периода 2005-2017 Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе.

През 2006 година прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и само година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония.

През 2010 дебютира и във Виенската народна опера, дирижирайки спектаклите на балета „Лешникотрошачката“ от Чайковски с Виенския държавен балет.

От 2017 година е директор на Софийската филхармония, с която гостува на някои от най-престижните сцени в Европа – зала „Бозар“ – Брюксел, Музикферайн – Виена, голямата зала на Берлинската филхармония.

Найден Тодоров е работил с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с много чужди оркестри, между които Виенския симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота – Колумбия, Оркестъра на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на град Токио и много други.

През 2021 г. издава първата си книга с разкази „Полъх от ангели“.

НАЙДЕН ТОДОРОВ: КУЛТУРАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРИОРИТЕТ ЗАРАДИ ЛИПСАТА Ѝ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg