Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Магазини тип „Кореком“ откриват отново в Русия

Магазините за дипломати ще бъдат източник на валута за руския бюджет

Магазин на „Кореком“ в курорта Златни пясъци по времето на социалистическа България: Снимка: Socbg.com - Магазини тип „Кореком“ откриват отново в Русия

Магазин на „Кореком“ в курорта Златни пясъци по времето на социалистическа България: Снимка: Socbg.com

Магазини за безмитни стоки, в които ще могат да пазаруват само дипломати, сътрудници на посолствата и консулствата, международни организации и семействата на работещите в тях, ще бъдат отворени в Русия по подобие на социалистическите търговски обекти, познати у нас като „Кореком“, а в Русия – като „Берьозка“. Постановлението на руското правителство за новата инициатива, публикувано в сайта му на 26 юли, влиза в сила от 27 август.

За да се пазарува в такъв магазин, ще трябва да се представят документи, потвърждаващи статуса на купувача. Цените ще бъдат в рубли, долари и евро. Всеки купувач ще трябва да попълва специална бланка с лични данни, които ще бъдат изпращани ежемесечно в Министерството на външните работи на Русия.

Собственик на новите корекоми ще бъде държавна компания, учредена от управлението по обслужване на дипломатическия корпус към МВнР на Русия.

„Идеята за откриване на специални магазини за дипломати не е нова – казва в интервю за „Парламентарен вестник“ първият заместник-председател на Съвета на федерацията по международните въпроси Владимир Джабаров. – Още в съветски времена мои познати работеха зад граница и там е имало магазини за дипломати с осигурени специални отстъпки. Тези търговски пунктове дават възможност на дипломатите спокойно да купуват стоки, които не могат да внесат или да купят на място.“

Най-важното за Русия, според Джабаров, е, че подобни магазини ще станат допълнителен източник на валута за страната.

В Съветския съюз и другите държави от социалистическия блок съществуваха подобни магазини, в които се продаваха дрехи, козметика, храни и битова техника западно производство. Дипломатите купуваха от тях срещу валута, а обикновените граждани – само при наличие на специално разрешение и то само ако са работили в чужбина.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg