Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Магиите на Розмари де Мео срещу образование

Авторката на „Стопанката на Господ“ открива училище за учители, родители и деца

Розмари де Мео обещава, че ще върне хората „при корена им“ с дейности, практикувани от някои секти. Снимка: narichane.com - Магиите на Розмари де Мео срещу образование

Розмари де Мео обещава, че ще върне хората „при корена им“ с дейности, практикувани от някои секти. Снимка: narichane.com

Актрисата и балерина Розмари де Мео възнамерява да обучава учители, ученици и родители на български език. Създава платено частно училище – малко незаконно, защото за това си има специални изисквания от МОН, но пък кой ти гледа закона, когато иде реч за добре продавана „българщина“.

Авторката на „Стопанката на Господ“ и „Зарана“ упорито се опитва в книгите си да „противостои на експертността“, казвала го е и в телевизионни интервюта. Експертите се били провалили, останала ни е само тя, пазителката на българското, която единствена успя да открие преки връзки между индианските езици и родното ни слово в „общата“ дума „оренда“.

Затова, опряна на огромната маса от фенове, пленени от добре разбърканата „магия“ в двете ѝ книги, вече е решила, че е време да посвети всички в „неекспертното“ си, но „много древно познание“, според което няма по-древни от българите, езикът ни е магически, а реченото ще бъде сторено и добре заплатено.

Втората ѝ книга – „Зарана“ – е обявена за „училищно помагало“. Розмари смело, артистично някак, е бръкнала в академичното знание и го е обърнала с хастара навън, както прави всеки, който няма реална представа за него. Писателката е пурист, стихиен езиков пурист, който си донаглася нещата така, че да паснат на продаваемата теза, че езикът има нужда от изчистване. В резултат са се появили твърдения, които спокойно могат да доведат до истерия всеки образован езиковед – като това, че думата „природа“ била само българска и означавала „при рода“. И още, и още…

Всичко това сега ще бъде преподавано на учители по български език, които са завършили висше образование по тази материя, но са готови да платят на Розмари, за да ги обучи в „магическото познание“. Ще запълнят емоционалната дупка, породена от липсата на признание и почит към професията им, с откровени измислици, създаващи илюзия за гордост.

Розмари обещава да организира и часове в училищата, при това безплатно, само срещу спане и пътни. Министерството на образованието и науката вероятно ще пропусне този акт на агресивна намеса в учебните програми. Но родителите ще останат очаровани, защото те си знаят – българщината в образованието не достига, дайте да налеем още, нищо, че това не е точно наука. Защото Розмари вече им е казала:

„Учени всякакви писали техни си учени работи. Уж за народа писали, пък народът нищо не отбира от написаното! Не го интересува народът какво казва ученият за битието му, а и пресъхналите откъм човещина думи на учения не му напояват сърцето“.

Така децата може да излязат неграмотни от частното или държавното училище, но пък българщината ще ги крепи в обеднялата им държава. Защото освен това недай си боже да я напуснат – Розмари вече им е казала, че който замине навън, е родоотстъпник. Убедила ги е освен това, че „ако децата изобщо имат отношение към европейска култура, то е, защото се опитват да подражават на родители и учители, които страдат от огромно чувство за малоценност!“.

Училищата на Розмари не са само за деца. Тя е обещала обучение на всички – магията се котира добре и 160-годишната къща в село Стефаново може да приеме много групи от запалени следовници на авторката. Розмари я е купила с парите, спечелени от „Стопанката на Господ“, разказва самата тя, и сега според нея „старата възрожденска къща е вече СРЕДИЩЕ на българската памет“. Заблудените като мен си мислят, че има музеи и читалища за тази цел, но Розмари явно е способна лично да замести всичко – и музеи, и библиотеки, и учебници.

Разбира се, освен че ще обучава хората, магьосницата ще им продава и амулети, и сувенири – няма как да не си вземеш символ „оренда“ или късметче за трийсетина, че и повече, лева в прибавка към снизпосланото откровение от уроците.

Всъщност опасното не е в това, че Розмари печели от поклонниците си. Пазарна икономика – щом има на кого да продадеш, продаваш. Страшното е, че Розмари създава собствена секта. Все още маскирана като „уроци по български език и родолюбие“, но с правила, противоречащи на здравия разум, за сметка на вълнуващата емоция „да си усетиш корена“. Това, уви, е добре дошло само за хора, които наистина нямат корени. А изкуственото им присаждане върши работа само на този, който бере плодовете.

Розмари е един от успешните български бизнесмени, защото опакова и продава скъпо една илюзия – „заместващ продукт“, подобен на родолюбие. Докато това беше насочено само към възрастните, беше най-вече смешно. Сега обаче на прицел са децата. Посятото в техните глави сега ще поникне в близкото бъдеще. А тогава вече ще е много късно.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС