Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Магистрала във Великобритания застрашава Стоунхендж

Строят продължение на магистрала с тунели и надлез

Според археолози, строежът на разширението на магистралата ще намали драстично нивото на подпочвените води и по този начин торфът и тинята, които поддържат основите на археологическата местност здрави толкова години, ще изсъхне. Снимка: English Heritage - Магистрала във Великобритания застрашава Стоунхендж

Според археолози, строежът на разширението на магистралата ще намали драстично нивото на подпочвените води и по този начин торфът и тинята, които поддържат основите на археологическата местност здрави толкова години, ще изсъхне. Снимка: English Heritage

Продължение на магистрала край Стоунхендж във Великобритания може да се окаже пагубно за оцеляването на руините, предупреждават експерти, цитирани от Би Би Си. Планира се да бъдат построени тунели и надлез като продължение на скоростен път в южната част на острова.

Местността Блик Мийд (Blick Mead), където се намира древното светилище, е единственото място във Великобритания, където доказателства за наличие на човешко съществуване могат да се проследят чак до 8 хил. г. пр. Хр.

Археолозите твърдят, че предварително изготвената от фирмата изпълнител карта за промените в местността умишлено не посочва негативното влияние, което новите съоръжения може да окажат върху обекта.

Проф. Дейвид Жак от университета в Бирмингам твърди, че предоставеният план-карта целенасочено обозначава грешно разположението на Блик Мийд, така че да изглежда сякаш строежът на тунел и надлез няма да навредят на останките. Според него истинското местоположение на защитената от ЮНЕСКО област е точно под планирания 8-метров надлез, през който ще профучават хиляди коли дневно.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Археологът изрази и тревогата си, че строежът на разширението на магистралата ще намали драстично нивото на подпочвените води и по този начин торфът и тинята, които поддържат основите на археологическата местност здрави толкова години, ще изсъхне.

От фирмата обясняват, че картата „никога не е била разглеждана като географски точна“.

Предложението за прокарването на тунел е част от опит за разширяване на магистрала А303, която свързва Лондон с югозападната част на Великобритания. Правителството потвърди плановете си да продължи магистралата под формата на тунел под Стоунхендж и надлез над местността. Целта е да се избегнат задръстванията и в същото време да не се разваля духа на околността. Плановете включват източни и западни входове на тунела и евентуален надлез близо до град Еймсбъри.

Наскоро бяха открити перфектно запазени следи от копита на диви животни – на около километър и половина от Стоунхендж. Учени потвърждават, че животните, които са оставили отпечатъците си, са европейски бизони, познати още като зубри. Стъпките са на 6 хил. години и се предполага, че са част от ритуал. Това са последните открития от продължилите почти десетилетие разкопки в околността.

„Мястото е национален архив на живи организми и елементи, които са като документи. Ефектът е същият като при унищожаването на неповторима библиотека“, казва професорът.

Публично обсъждане по темата предстои на 8 февруари.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах