Магьосническо съкровище открито в Помпей

Изключителни находки разказват микро-истории от погребания преди 2 хилядолетия град

Сред предметите има кристали, керамика, аметисти и кехлибар. Разпознати са скарабеи (амулети във формата на бръмбар) от Близкия изток, както и различни скъпоценни камъни. Снимка: БГНЕС/ EPA/CESARE ABBATE - Магьосническо съкровище открито в Помпей

Сред предметите има кристали, керамика, аметисти и кехлибар. Разпознати са скарабеи (амулети във формата на бръмбар) от Близкия изток, както и различни скъпоценни камъни. Снимка: БГНЕС/ EPA/CESARE ABBATE

Археолозите, работещи в погребания римски град Помпей, са открили „магьосническо съкровище“, изпълнено с артефакти, сред които амулети за късмет, огледала и стъклени мъниста, предава Би Би Си. Повечето от предметите са принадлежали на жени, обяснява Масимо Осана, директор на Помпейския археологически музей.

В съседната на „съкровищницата“ къща са открити телата на 10 жертви, включително жени и деца. През 79 г. Помпей е погълнат при изригване на вулкана Везувий. Катастрофалното събитие практически „замразява“ града и жителите му във времето, което превръща мястото в богат исторически и културологичен извор за археолозите.

„Съкровището“ е открито в останките от дървена кутия. Самата дървесина се е разложила през вековете, но са останали бронзовите ѝ панти, предпазени от втърдилия се отгоре вулканичен материал.

Повечето от предметите са принадлежали на жени. Снимка: БГНЕС/ EPA/CESARE ABBATE

Сред предметите има кристали, керамика, аметисти и кехлибар. Разпознати са скарабеи (амулети във формата на бръмбар) от Близкия изток, както и различни скъпоценни камъни, включително фигурка на майстор-занаятчия от карнеол и стъклено мънисто, гравирано с главата на Дионис, римския бог на виното, плородието и ритуалната лудост.

Америка за България

По-вероятно е предметите да са принадлежали на слугини или робини, отколкото на собственика на къщата, посочва Осана пред италианската информационна агенция „Анса“. Нито един от артефактите не е изработен от злато, предпочитано от заможната класа в Помпей.

„Това са обекти от женското ежедневие и са изключителни, защото разказват микро-истории, биографии на жителите на града, опитали се да избягат от изригването“, казва Осана.

Снимка: БГНЕС/ EPA/CESARE ABBATE

В момента археолозите се опитват чрез ДНК анализ да установят родствените връзки между намерените в съседната къща тела.

„Може би скъпоценната кутия е принадлежала на някои от тези жертви“, предполага Осана.

Вещите в кутията навярно са били носени по време на различни ритуали срещу лош късмет, а не като украшения, смятат археолозите.

„Съкровището“ е намерено в къща в регион V на археологическия парк – същата зона, в която миналата година бе открит надпис, според който изригването на Везувий е станало през октомври 79-а, т.е. два месеца по-късно, отколкото досега се смяташе.

„Съкровището“ е намерено в къща в регион V на археологическия парк. БГНЕС/ EPA/CESARE ABBATE

Повечето от жертвите в Помпей не са убити от бавно движещата се разтопена лава, а от огромния облак горещ газ и фрагменти, т.нар. пирокластичен поток. Облакът надвисва над града, погубвайки жителите му, където и да се намират, и погребвайки ги в пепел, запазвайки за историята последните им мигове.

ДС