VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Магьосническо съкровище открито в Помпей

Изключителни находки разказват микро-истории от погребания преди 2 хилядолетия град

Сред предметите има кристали, керамика, аметисти и кехлибар. Разпознати са скарабеи (амулети във формата на бръмбар) от Близкия изток, както и различни скъпоценни камъни. Снимка: БГНЕС/ EPA/CESARE ABBATE - Магьосническо съкровище открито в Помпей

Сред предметите има кристали, керамика, аметисти и кехлибар. Разпознати са скарабеи (амулети във формата на бръмбар) от Близкия изток, както и различни скъпоценни камъни. Снимка: БГНЕС/ EPA/CESARE ABBATE

Археолозите, работещи в погребания римски град Помпей, са открили „магьосническо съкровище“, изпълнено с артефакти, сред които амулети за късмет, огледала и стъклени мъниста, предава Би Би Си. Повечето от предметите са принадлежали на жени, обяснява Масимо Осана, директор на Помпейския археологически музей.

В съседната на „съкровищницата“ къща са открити телата на 10 жертви, включително жени и деца. През 79 г. Помпей е погълнат при изригване на вулкана Везувий. Катастрофалното събитие практически „замразява“ града и жителите му във времето, което превръща мястото в богат исторически и културологичен извор за археолозите.

„Съкровището“ е открито в останките от дървена кутия. Самата дървесина се е разложила през вековете, но са останали бронзовите ѝ панти, предпазени от втърдилия се отгоре вулканичен материал.

Повечето от предметите са принадлежали на жени. Снимка: БГНЕС/ EPA/CESARE ABBATE

Сред предметите има кристали, керамика, аметисти и кехлибар. Разпознати са скарабеи (амулети във формата на бръмбар) от Близкия изток, както и различни скъпоценни камъни, включително фигурка на майстор-занаятчия от карнеол и стъклено мънисто, гравирано с главата на Дионис, римския бог на виното, плородието и ритуалната лудост.

Америка за България

По-вероятно е предметите да са принадлежали на слугини или робини, отколкото на собственика на къщата, посочва Осана пред италианската информационна агенция „Анса“. Нито един от артефактите не е изработен от злато, предпочитано от заможната класа в Помпей.

„Това са обекти от женското ежедневие и са изключителни, защото разказват микро-истории, биографии на жителите на града, опитали се да избягат от изригването“, казва Осана.

Снимка: БГНЕС/ EPA/CESARE ABBATE

В момента археолозите се опитват чрез ДНК анализ да установят родствените връзки между намерените в съседната къща тела.

„Може би скъпоценната кутия е принадлежала на някои от тези жертви“, предполага Осана.

Вещите в кутията навярно са били носени по време на различни ритуали срещу лош късмет, а не като украшения, смятат археолозите.

„Съкровището“ е намерено в къща в регион V на археологическия парк – същата зона, в която миналата година бе открит надпис, според който изригването на Везувий е станало през октомври 79-а, т.е. два месеца по-късно, отколкото досега се смяташе.

„Съкровището“ е намерено в къща в регион V на археологическия парк. БГНЕС/ EPA/CESARE ABBATE

Повечето от жертвите в Помпей не са убити от бавно движещата се разтопена лава, а от огромния облак горещ газ и фрагменти, т.нар. пирокластичен поток. Облакът надвисва над града, погубвайки жителите му, където и да се намират, и погребвайки ги в пепел, запазвайки за историята последните им мигове.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg