Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Махат етикета „руски художник“ на Малевич

Световни музеи отменят термина „руски авангард” и променят описанията на художниците от Руската империя и СССР

Казимир Малевич рисува „Цветарка“ през 1903 г., докато все още учи и работи в Киев. Репродукция: Уикипедия - Махат етикета „руски художник“ на Малевич

Казимир Малевич рисува „Цветарка“ през 1903 г., докато все още учи и работи в Киев. Репродукция: Уикипедия

Градският музей на Амстердам (Стеделейкмюсеум), който пази най-голямата колекция на Казимир Малевич извън пределите на Русия, вече не описва художника като „руски“, съобщава Би Би Си. От средата на 2022 г. биографията на Малевич в Стеделейк е променена, като вече се казва, че той е „роден в Украйна от родители от полски произход, когато градът е бил в пределите на Руската империя“. Когато е необходимо, се доуточнява, че Малевич е работил в Киев, Москва, Ленинград и Витебск.

Заради войната на Русия срещу Украйна кураторите на Запад вече се отказват и от термина „руски авангард“, като го заменят с разширено описание на този период в изкуството. В някои случаи се използва формулировката „авангардните кръгове в Москва и Санкт Петербург”, а в други – „авангардно движение в царска Русия и ранния СССР”.

„Стеделейк“ не е единственият музей, който заменя описанието на произхода на художниците, рисували на територията на Руската империя. Музеят „Метрополитън“ в Ню Йорк, който съхранява работи на Иля Репин, Архип Куинджи и Иван Айвазовски, също ревизира биографиите им. Доскоро тези живописци бяха определяни като руски, а сега „Метрополитън“ посочва етническия им произход и мястото на работа поотделно. В случая с Айвазовски дори възникна шумен публичен спор, защото той е етнически арменец, а в брошурите на музея беше описан като украинец.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90