Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Махат Евгений Михайлов, но не анулират конкурса за филмопроизводство

Проектът на Николай Волев блокиран от жалба в Административния съд

Евгений Михайлов беше уличен в преписване от кинокритичката Геновева Димитрова - мотивите на двамата за проекта на Людмил Тодоров "Погребение" са копирани едно към едно.  - Махат Евгений Михайлов, но не анулират конкурса за филмопроизводство

Евгений Михайлов беше уличен в преписване от кинокритичката Геновева Димитрова - мотивите на двамата за проекта на Людмил Тодоров "Погребение" са копирани едно към едно.

Оставката на Евгений Михайлов като шеф на Художествената комисия към Националния филмов център е приета от министъра на културата Петър Стоянович. Резултатите от злощастната сесия на НФЦ обаче няма да бъдат анулирани, научи „Площад Славейков“.  

Михайлов беше уличен в преписване от кинокритичката Геновева Димитрова – мотивите на двамата за проекта на Людмил Тодоров „Погребение“ са копирани едно към едно. За да разреши случая, Националният съвет за кино бе свикан на извънредно заседание във вторник следобяд. Становището, с което излязоха, даде препоръка на министъра на културата да анулира резултатите от заседанието от 20 юни и да обяви нова конкурсна сесия, а Евгений Михайлов да не бъде включван в състава на Националната художествена комисия за срок от 10 години и да не бъде допускан до участие като жури в национални прегледи и национални фестивали.

Петър Стоянович е приел обаче само част от становището на Националния съвет за кино. След консултация с юридическия отдел на Министерството на културата се оказва, че сесията за филмопроизводство на НФЦ не може да бъде анулирана – нито министърът има правомощия за това, нито директорът на Националния филмов център Георги Чолаков, обясни пиарът на Стоянович Гергана Стоянова.

Въпреки това реализацията на проектите за игрално кино ще остане блокирана. Режисьорът Николай Волев засега няма да получи финансиране и няма да може да започне снимки на своя филм „Извън пътя”, класиран на първо място сред 21 кандидатури. Причина за това е жалбата срещу поведението на Евгений Михайлов, подадена в Административния съд от сестрите Невена и Милена Андонови – също участнички в конкурса на НФЦ за филмопроизводство. При тези условия Волев не може да сключи договор с Националния филмов център. За негов „късмет“ магистратите ще бъдат във ваканция до септември, така че разрешаването на казуса ще се проточи.

„Наказанието на Евгений Михайлов е адекватно, той няма да участва повече в раздаването на милионите левове за кино, но резултатът от гласуването му остава, което не е редно. Нашата цел обаче не е да блокираме когото и да било, а просто случаят да получи своята справедлива развръзка“, обясни Милена Андонова пред „Площад Славейков“.

Милена Андонова

Милена Андонова

Андонова е възмутена от поведението на Евгений Михайлов – въпреки че е уличен в злоупотреба със служебно положение като шеф на комисия, която разпределя държавни пари за филмопроизводство, той протестира срещу морала на правителството, а междувременно се готви да участва и в парламентарните избори като част от „Движение 22 септември“.

„Поведението му е като на всички български политици в момента – съществува една огромна празнина между стойности, ценности, морал и работата, която вършат, – твърди Андонова. – Призванието на политиците е да служат на народа, а те си разпределят милиарди. Евгений идеално се вписва в тази картина. Но в политиката той винаги е играл обслужваща силните на деня роля. Припомнете си записа, който той направи за СДС в началото на демокрацията с репликата на Петър Младенов „Нека танковете да дойдат“, с него тогава бяхме в един екип. По време на управлението на ГЕРБ, когато кинаджиите се разбунтуваха срещу опита на правителството да ни остави без пари за филмопроизвоство, Евгений Михайлов беше човекът, изпратен от кабинета на Бойко Борисов да потуши страстите. Подозирам, че и сега „Движение 22 септември“ има общо с ГЕРБ.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg