Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Махат гаражните щори от Източната порта

Кметът Йорданка Фандъкова поиска отстраняването им от Министерството на културата

 - Махат гаражните щори от Източната порта

Часове след появата на снимките с ролетните щори, с които е затворена Източната порта на антична Сердика, кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала от Министерството на културата вратата да бъде отстранена. Новината съобщи зам.-кметът Тодор Чобанов във Фейсбук. 

„Кметът на Столична община поиска от министъра на културата незабавно демонтиране на неподходящото съоръжение“, написа Чобанов.

Заместникът на Фандъкова обясни още, че изпълнителите на проекта за консервация и реставрация на античните останки в района на Ларгото – Министерството на културата, са получили „категорична забележка“ от представители на общината преди няколко дни, но въпреки това ролетната щора е била монтирана.

От ведомството на министър Вежди Рашидов излязоха със съобщение, че желязната врата е поставена временно и с охранителна цел, „тъй като обектът „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика” е все още в процес на изграждане“.

Америка за България

„Ролетната врата препятства влизането на външни лица в строителната площадка. Вратата ще бъде демонтирана. Другите две ролетни врати към обекта също са временно поставени, докато бъде осигурена жива охрана“, твърдят от министерството.

Вижте още: НА ЗВЪНЧЕ – СВИНЧЕ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg