Махат ли паветата от пл. „Александър Невски“?

Брожения в социалните мрежи какво предстои да бъде ремонтирано около катедралния храм

Така би трябвало да изглежда площадът около катедралния храм „Св. Александър Невски“, ако ремонтът се изпълни по одобрения проект. Илюстрация: Столична община - Махат ли паветата от пл. „Александър Невски“?

Така би трябвало да изглежда площадът около катедралния храм „Св. Александър Невски“, ако ремонтът се изпълни по одобрения проект. Илюстрация: Столична община

Смут заради предполагаемо намерение да се премахнат гранитните павета около катедралния храм „Св. Александър Невски“ разбунва социалните мрежи от вторник вечер. Публикация на „Дневник“, която се позовава на протестно писмо на сдружение „Зограф“, анонсира, че при предстоящото обновяване на площада (по проект на архитектурното бюро А.Д.А., свързано и със злополучните ремонти на „Граф Игнатиев“ и „Гарибалди“) ще бъде подменен паважът на ул. „Оборище“ в участъка от ул. „Раковски“ до Паметника на Незнайния воин.

Припомня се, че архитектурното бюро спечели обществената поръчка на Столичната община през 2014 г. – според „Зограф“, където участват и преподаватели от Художествената академия, обаче е нужно провеждане на общоградски референдум дали одобреният проект да се реализира.

„Предстои да бъдат извадени и премахнати завинаги едроразмерни павета, въпреки че са декларирани за паметник на културата и са под закрилата на закона, за да бъдат сменени с „модерна“ настилка, която не само че е със спорна естетика, но по обясними причини едва ли ще издържи и оцелее десетилетия“, опасяват се от сдружението.

Ще бъдат ли подменени наистина паветата с плочки? Не и според Общината. В официалния профил на кмета Йорданка Фандъкова бе публикувана позиция, според която паветата ще останат.

От думите ѝ става ясно, че първоначално проектът наистина е предвиждал смяната им, но той е бил подменен през 2017 г., „като категорично запазва гранитните павета около „Ал. Невски“ и по участъка от ул. „Оборище“ между ул. „Г.С. Раковски“ и централния вход на храма. Проектът предвижда единствено пренареждане на паважа на местата, на които има неравности и нужда от ремонт“.

Друго опасение касае осветлението на зоната – според цитирани варианти на проекта, то ще се реализира с високи мачтови осветителни тела. В позицията на кмета и това се оспорва:

„Променихме и предвиденото от проектанта модерно осветление с високи мачти. Заедно с НИНКН съгласувахме осветление, което отговаря на съществуващо при първоначалната визия на площада“.

Отрича се още, че ще бъде преместена скулптурната композиция „Войниците на Самуила“ на Любомир Далчев и заменена с „композиция от модули от лят камък“.

Фандъкова споделя и линкове към медии, отразили представянето на финално одобрения проект през 2018 г.

Предстои да разберем какво действително ще се случи с емблематичното за София пространство – засега имаме уверенията на властите, че паветата ще бъдат запазени и няма да се допусне отклоняване от проекта, но при ремонтите на „Графа“ и около църквата „Св. Седмочисленици“ (продължаващи и в момента) се появиха основателни граждански критики от изпълнението. Можем единствено да се надяваме драматичната сага с неуспешното облагородяване да не се пренесе и на площад „Александър Невски“.

Още по темата

И ти ли, Графе?

Bookshop 728×90