Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Махат паметника пред НДК. Четири варианта за новото му място

Зад НДК, зад Хилтън, в Южния парк или в Музея на соца?

Руината, останала от паметника "1300 години България", скоро ще бъде вдигната на друго място в София. Снимка: Румен Добрев - Махат паметника пред НДК. Четири варианта за новото му място

Руината, останала от паметника "1300 години България", скоро ще бъде вдигната на друго място в София. Снимка: Румен Добрев

Паметникът „1300 години България“ пред НДК ще бъде премахнат, научи „Площад Славейков“. Мнозинството в Столична община е за преместването му. Решението за това вероятно ще бъде взето на някое от предстоящите заседания на Столичния общински съвет до края на месеца.

Творбата на Валентин Старчев е един от най-нежеланите от гражданите паметници на София. Построен е за рекордно кратките осем месеца, за да бъде открит малко след НДК през 1981 г. за XII конгрес на БКП. Заради бързането паметникът е граден лошо и не след дълго елементи от него започват да се откъртват. Тоталитарният лидер Тодор Живков не харесва произведението и публично демонстрира отношението си. Държавата престава да се грижи за монумента и той постепенно се превръща в руина.

Старчев заяви пред „Площад Славейков“, че ще съди общината, ако разрушат паметника му. Зам.-кметът Тодор Чобанов обаче отвърна, че общината е собственик на творбата и авторът не може да й се противопостави (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Конкурсът за промяна на парка пред НДК, включително и на монумента, не излъчи победител.

Сега предстои избор къде да бъде преместен „1300 години България“. Решението може би ще бъде взето от самия Валентин Старчев. Ще му бъдат предложени четири варианта. При условие, че се съгласи за преместването, той може да избере между 3 столични градини – зад НДК, зад хотел „Хилтън“ или в Южния парк. Ако се въпротиви – общината ще му отреди място в Музея на социалистическото изкуство до КАТ.

На мястото на паметника пред НДК най-вероятно ще бъде възстановен Паметника на загиналите от Първи и Шести пехотни полкове в Първата световна война, открит от цар Борис ІІІ през 1934 г.

Войнишкият паметник скоро ще се завърне пред НДК.

Войнишкият паметник скоро ще се завърне пред НДК.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg