Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Майка с две деца загина в „менструална колиба“

Практиката „чаупади“ повелява жена в менструация да не влиза в семейния дом, да не докосва мъж или добитък - защото е „нечиста“ и носи „лош късмет“

Пазар в Намче, Непал. Снимка: Уикипедия - Майка с две деца загина в „менструална колиба“

Пазар в Намче, Непал. Снимка: Уикипедия

Непалска жена и двете ѝ деца починаха, след като бяха изолирани от семейния си дом в Непал в така наречената „менструална колиба“. Майката запалила огън за себе си и двамата си сина на 9 и 12 години, за да се стоплят при студените зимни температури – и тримата са починали вследствие на задушаване, предполагат непалските власти, цитирани от Би Би Си.

Традиционната практика жените в менструация да бъдат гонени от къщата е забранена в Непал през 2005 г., но продължава да се прилага в провинциалните райони на страната.

Това не е първата трагедия, след като жена е била принудена да спи в подобна порутена постройка извън дома си – практиката, позната като „чаупади“ на непалски, е криминализирана от властите през 2017 г. Известни са поне няколко случая на задушаване, има данни и за тийнейджърка, починала след ухапване от змия.

Ритуалът се прилага и в райони на Кения и Етиопия. „Чаупади“ се свързва с хиндуизма и повелява всяка жена, която е в менструация или току-що е родила, да не бъде допускана в семейния дом, тъй като се смята за „нечиста“ и за „носителка на лош късмет“. През този период тя няма право да докосва мъже или добитък, отказва ѝ се достъп до някои храни, а понякога не ѝ се позволява дори достъп до тоалетна и вода за къпане в къщата, принуждавайки я да изминава пеша огромни разстояния до най-близките водоизточници.

По-младите момичета не ходят на училище през тези дни. Диетата на жената се състои от суха храна, сол и ориз. В Етиопия другите членове на семейството имат право да ѝ носят храна, но трябва да внимават да не установят физически контакт с нея.

Въпреки социалната изолация, жените са задължени да продължат да вършат работа на полето. На събития като сватби, например, тя може да присъства, но трябва да стои настрана от останалите, за да се знае, че е в „нечистите“ си дни.

Няма условия, които да доведат до прекратяване на този обичай – независимо дали става дума за зимни температури, опасност от криминални нападения, включително изнасилване.

Последната трагедия със задушените майка и деца се случва в западния район на Непал, Бажура. Вече е извършена аутопсия на телата, но резултатите от нея все още не са оповестени. Властите смятат, че причината за смъртта е задушаване – това потвърждават обгорените краища на одеялата и частичните изгаряния по кожата на краката на майката. Телата са предадени на семейството.

Присъдата за практикуването на „чаупади“ е три месеца в затвор и глоба от $27. Активисти непрекъснато настояват леките мерки да бъдат сменени, или поне стриктно прилагани.

Вижте още: НА ГОСТИТЕ ОТ ЧЕРВЕН БРЯГ ИМ ВИКАМЕ МЕНЗИС

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg