Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Майкъл Дъглас: Кърк беше първо филмова звезда, после баща

Не се съмнявам, че ще има още едно поколение Дъгласовци, казва актьорът

Както и да го гледаме, Кърк е бил човек – остава си човек, днес, на 100 години – хвърлящ много дълга сянка, разказва синът му Майкъл Дъглас. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Майкъл Дъглас: Кърк беше първо филмова звезда, после баща

Както и да го гледаме, Кърк е бил човек – остава си човек, днес, на 100 години – хвърлящ много дълга сянка, разказва синът му Майкъл Дъглас. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не се съмнявам, че ще има още едно поколение Дъгласовци, казва актьорът Майкъл Дъглас в интервю за Ричард Барбър от британския „Гардиън“. В материала той разказва за баща си Кърк, който след по-малко от два месеца ще навърши 100 години, както и за двете си деца, Дилън и Карис. Те, по думите му, също искат да са артисти, а от видяното на сцената личи, че ще се справят.

Майкъл Дъглас разказва, че Кърк е бил първо филмова звезда, а после баща. Това той осъзнал ясно години след развода на родителите му, когато вече живеел с майка си и доведения си баща, а се виждал с актьора през уикендите:

„Джоел (бел. ред. – по-малкият му брат) и аз пътувахме до Холивуд, за да видим татко през уикенда и сме си прекарвали страхотно. Посещавахме го и на снимачните площадки. Прекарах шестнайсетия си рожден ден в Ел Ей, тогава ходех с Хейли Милс.

Понякога ходехме в къщата му в Палм Спрингс, където Джоел и аз се правехме на „Пустинни плъхове“, яздейки коне наоколо. Хора като Бърт Ланкастър, Франк Синатра и Тони Къртис се отбиваха. Всичко това остави у мен големи спомени и като погледна назад, виждам, че татко е бил първо филмова звезда, а чак после баща. Бяхме по-привързани към доведения си баща“.

Майкъл Дъглас разказва, че Кърк е бил първо филмова звезда, а после баща.

Майкъл Дъглас разказва, че Кърк е бил първо филмова звезда, а после баща.

Когато Майкъл Дъглас се ражда, Кърк е на 28 години, а майка му Даяна – на 21. Когато е само на 2 годинки, баща му се отказва от малките роли в Бродуей и заминава за Холивуд в търсене на слава и богатство.

„Както и да го гледаме, Кърк е бил човек – остава си човек, днес, на 100 години – хвърлящ много дълга сянка – разказва синът му. – Беше и остава невероятно динамичен, по-голям от самия живот, понякога агресивен, много мъжествен и любител на жените. Майка ми бързо е разбрала последното. Година и половина след отиването му в Калифорния, тя е знаела достатъчно, за да прекъсне брака.

Много бракове се проточват заради децата. Но ако питаш самите деца, когато пораснат, самите те ще кажат, че биха прекъснали напрежението много по-рано.“

Дори и 7-годишен Майкъл Дъглас е наясно, че родителите му не са подходящи един за друг, разбираме от „Гардиън“ – Кърк е руски евреин от селски произход, а Даяна образована жена, англиканка от богато бермудско семейство.

„Но нали знаете какво разправят: противоположностите се привличат. Беше много красива. Той е бил във флота през войната и попада на снимка на майка ми на една корица на „Тайм“. Вече са се били срещали в театралното училищеи той веднага решил, че ще ожени за нея. Тя пък очевидно си падала по лоши момчета, така че е имало животинско привличане. Обаче не е сработило.“

Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс с децата им Дилън и Карис

Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс с децата им Дилън и Карис

Дъглас обяснява, че е обожавал майка си, починала миналата година на 92-а. Той добавя, че ѝ е било трудно като самотна майка, прехранвала се с игра в сапунени опери и понякога на Бродуей. Но изборът ѝ на втори съпруг бил страхотен – Бил Дарид, за когото се оженила, когато Майкъл бил на 12.

„Бил беше невероятен пич, най-значимото мъжко влияние в пубертета ми – спомня си актьорът. – За негова чест, Кърк винаги го наричаше мой доведен баща. За доведените родители често се говори лошо, но то невинаги е истина. Бил беше човек, наел се със сериозната задача да възпита децата на друг мъж, а това включваше и разговори за птичките и пчеличките.“

Накрая Майкъл Дъглас завършва с признание за себе си – че точно като баща си и той също е отсъствал много от първия си брак.

„Във втория се чувствам много по-уверен. По времето, когато се родиха Дилън и Карис, вече бях направил добра кариера. И двамата искат да са актьори, а Катрин (бел. ред. – Зита-Джоунс) и аз сме ги виждали достатъчно пъти на сцена, за да знаем, че могат да се справят. Ще има още едно поколение Дъгласовци. Не се съмнявам в това.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах