Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Майката на Александър Македонски погребана в Амфиполис?

Археолозите открили трона на баба му Евридика

Два сфинска пазят входа на гробницата, малко по-навътре археолозите откриха и две кариатиди. - Майката на Александър Македонски погребана в Амфиполис?

Два сфинска пазят входа на гробницата, малко по-навътре археолозите откриха и две кариатиди.

В гробницата в Амфиполис вероятно лежи Олимпия, съпругата на Филип Македонски. Това гласи тезата на Андрю Чаг, автор на книгата „В търсене на гробницата на Александър Велики“, пише сайтът Вести.ру. Чаг твърди, че орнаментите и статуите, открити в огромното гробищно съоръжение, напомнят на детайлите в гробницата на Филип II – бащата на Александър Македонски.

„Кариатидите са наистина грандиозно откритие, – коментира ученият пред руската преса. – Фактът, че на входа на гробницата са били поставени два чифта скулптури – кариатиди и сфинксове – показва, че в гробницата е погребана кралица. Аз вярвам, че това е майката на Александър – Олимпия“.

Историкът отбелязва, че сфинксовете са били символ на македонските царици от края на IV век пр. Хр.

Хипотезата на Чаг се потвърждава от още две археологически находки: открити са два кралски трона, украсени с фигури на сфинксове. Единият от тях е принадлежал на Евридика Първа Македонска, бабата на Александър Велики, казва ученият.

Историческите сведения сочат, че през последното тримесечие на IV век пр. Хр. в Амфиполис са починали две македонски царици – Олимпиада Епирска и Роксана Бактрийска – майката и съпругата на Александър Велики.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90