Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Майката на Грета Тунберг разказва за проблемното ѝ детство в нова книга

Стачките ѝ за климата били провокирани от документален филм за „пластмасовия остров“ в Тихия океан

В края на миналия месец Грета Тунберг сподели в социалните мрежи, че има подозрения, че е изкарала коронавирус след пътуване до централна Европа. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Майката на Грета Тунберг разказва за проблемното ѝ детство в нова книга

В края на миналия месец Грета Тунберг сподели в социалните мрежи, че има подозрения, че е изкарала коронавирус след пътуване до централна Европа. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трансформацията на Грета Тунберг от мълчаливо 11-годишно дете, страдащо от аутизъм, до един от най-силните гласове на планетата описва майка ѝ в нова книга. Малена Ернман, популярна шведска оперна певица, разказва как детето ѝ било диагностицирано с аутизъм и как училищните стачки помагат на Грета да преодолее хранително разстройство.

Книгата „Къщата ни гори: сцени от семейство и планета в криза“ излиза на 17 март. Написана е от цялото семейство Тунберг.

Тя [Грета] бавно потъваше в някаква тъмнина – пише майката. – Спря да свири на пиано, вече не се смееше, едва говореше. Спря и да се храни.

Със състоянието ѝ не успява да се справи и баща ѝ Сванте – актьор. Дъщеря му се храни единствено с нищожни количества ориз, авокадо и ньоки. За два месеца момичето отслабва с 10 кг и е напът да бъде прието в болница. Родителите ѝ установяват, че съучениците ѝ я тормозят в училище.

Училището не подходи с емпатия – пише Ернман. – Тяхното разбиране за нещата бе различно. Те смятаха, че вината е на Грета.

След като възстановява няколко килограма, Грета е прегледана от психиатър, който установява форма на аутизъм, синдром на Аспергер, както и обсесивно компулсивно разтройство. Да се бори за климата тя решава изведнъж и неочаквано, след като в клас им прожектирали документален филм за „пластмасовия остров“ в Тихия океан. Грета била обхваната от притеснения за бъдещето на планетата, съучениците ѝ говорели ентусиазирано за пътуване до Ню Йорк и полети до Тайланд, Виетнам…

Грета просто не можеше да се примири с това, което чува, предвид онова, което е видяла. Видяла е това, което мнозина от нас не искат да видят. Все едно можеше да забележи въглеродните емисии с невъоръжено око“, споделя майка ѝ.

Вижте още: ПЛАВАЩ КАПАН ЗА ПЛАСТМАСА ЧИСТИ ТИХИЯ ОКЕАН

През лятото на 2018 г. Грета провежда първата си училищна стачка и отива пред офиса на шведския министър-председател с плакат, написан на ръка. Когато и други активисти се присъединяват към исканията ѝ за действия, които да предотвратят бързите климатични промени, баща ѝ се опитва да я убеди да се прибере вкъщи, наясно с психическото натоварване, което тази кауза ще окаже върху психиката на дъщеря му. Тя отказва. Но времето, прекарано с останалите активисти, ѝ се отразява неочаквано добре. На третия ден след излизането ѝ пред офиса на шведския премиер активист от „Грийнпийс“ ѝ предлага веган тайландски нудли и така постепенно тя започва отново да се храни.

Тази седмица Тунберг е очаквана в Бристъл, Великобритания, където ще се присъедини към младежки протест.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg