Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Маймуната говори, язди и мачка човечеството

Маймуната Цезар повежда приматите на война срещу човечеството. - Маймуната говори, язди и мачка човечеството

Маймуната Цезар повежда приматите на война срещу човечеството.

Още преди три години ни стана ясно, че „Възходът на планетата на маймуните“ ще има продължение. Как по друг начин бихме могли да разчетем победоносното прекосяване на моста Голдън Гейт в Сан Франциско от генно-модифицирания примат Цезар, следван от антихуманно настроените му роднини?

Е, този ден дойде. Премиера в кината тази седмица прави продължението на историята на шимпанзето с човешки емоции и лидерски качества – „Зората на планетата на маймуните“. Противно на очакванията, филмът е учебник как правилно трябва да се направи един летен касоразбивач. От една страна имаме ефекти, които ще ни отвеят, от друга – персонажи, за които искрено ни пука.

Силата на тази митологична морална приказка и на визуалните изображения е неоспорвана. «Зората на планетата на маймуните» е невероятен епос за враждата и човечността. Лента, която спазва традицията на оригиналния телевизионен сериал, фокусирайки се върху това да ни покаже истинското лице на обществото, в което живеем. Вместо с хора, обаче си служим с маймуни. Така неудобната истина е по-лесна за преглъщане.

Умен, силен и морално интригуващ, „Зората на планетата на маймуните” някак успява да превърне нещо, което би могло да бъде нескопосано продължение на една величествена телевизионна поредица от миналото, във вълнуващо и вибриращо кино.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90