Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Маймуната с младенеца: Добре дошъл, Мъник!

Критично застрашената вид горила роди в Националния зоопарк Смитсониън

Персоналът в зоопарка е оптимистично настроен, че между майката и бебето има връзка. Снимка: Национален зоопарк Смитсониън - Маймуната с младенеца: Добре дошъл, Мъник!

Персоналът в зоопарка е оптимистично настроен, че между майката и бебето има връзка. Снимка: Национален зоопарк Смитсониън

Това се подготвяше от години: едно очарователно бебе-момче от критично застрашения вид низинна горила се роди в Националния институт по зоология и консервационната биология Смитсониън. Персоналът на зоопарка го нарече Моки, което означава „Мъник“.

Той е първият, който се ражда в Националния зоопарк от девет години насам – съвършен, набръчкан и прилепен към майка си, 15-годишната Калая. Тя е дошла в зоопарка през февруари 2015 г., след като учените са я препоръчали като добър кандидат за разплод. Бащата на Моке е 26-годишен на име Барака, съобщава сайтът nrp.

„Раждането на тази западна низинна горила е нещо много специално и значимо не само за семейството в зоопарка, но и за този критично застрашен вид като цяло“, казва в изявление по повод събитието Мередит Бастиан, отговорник в Смитсониън за приматите.

Персоналът на зоопарка определя настроението си като „предпазлив оптимизъм, че новороденото ще се развива добре“ – защото Калая вече кърми и люлее бебето Моки. (Името му е взето от езика Лингала, който се говори в няколко страни от Централна Африка.)

Винаги има възможност Калая да изгуби интерес към детето си – затова екипът работи интензивно с нея, за да увеличи шансовете ѝ да остане добра майка.

Бебето горила е в състояние да суче от майка си, 15-годишната Калая. Снимка: Рошан Патер/Национален зоопарк Смитсониън

„Целта на екипа бе да подготви Калая за детето, тъй като тя става майка за първи път. Това изискваше голямо търпение и всеотдайност от страна на моя екип и аз съм много горд с тях и с Калая“, каза Бастиян.

Една от гледачките, Мелба Браун, разбрала, че най-добрият начин да обучи Калая е като гледа други, по-опитни горили. Браун скоро спечелила доверието на Калая. А горилата бързо овладяла основните необходими умения, на които се базира по-сложната подготовка за майчинството – включително прегледите на ултразвук, уринирането в чашка за хормонален анализ, манипулациите на гърдите за предизвикване на лактазия и т.н. Браун помогнала на Калая да придобие майчинско поведение, като ѝ показвала снимки на горили-майки и ѝ дала малка плюшена горила-играчка, която да гали и целува. И Калая целунала бебето Моки веднага след раждането му, което било голямо облекчение за гледачите на животните.

Националният зоопарк Смитсониън е една от най-популярните туристически дестинации в столицата Вашингтон. С безплатен вход и отворен 364 дни годишно, той приема по 2 милиона посетители от цял свят на година.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Вълшебство

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах