Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Маймуните проговарят

Гвинейските павиани от Западна Африка използват 5 гласни звуци, подобни на човешките

Маймуните проговарят и във филма „Зората на планетата на маймуните“. - Маймуните проговарят

Маймуните проговарят и във филма „Зората на планетата на маймуните“.

От десетилетия в науката е прието, че повечето примати не могат да произнасят гласни звуци, фундаментални за човешката реч. Смята се, че основната причина е в предполагаемата липса на необходимата вокална анатомия. Сега учени от Франция и САЩ са открили, че гвинейските павиани (Papio papio) – маймуни, които населяват горите и саваните на Западна Африка, използват 5 гласни звуци, подобни на човешките. Японските макаци също имат анатомически възможности за гласни звуци.

От това следва, че базовите елементи на разговорния език, общи за високо развитите примати, са възникнали преди около 25 милиона години. Съответното изследване е публикувано в списание PLoS ONE, съобщава сайтът Science News.

Фиксираните от специалистите вокализации, произвеждани от Papio papio, най-много напомнят на човешките гласни [у], [о], [ъ], [а] и [и]. Учените са на мнение, че сходството между звуците, издавани от гвинейските павиани и човека, е знак за общия произход на древна система от сигнали.

Учените са изяснили, че вокализацията се влияе не толкова от формата на ларинкса на приматите, колкото от строежа на езика. При гвинейските павиани и човека те са доста близки.

Според една алтернативна теория, човешката реч се е появила преди примерно 70-100 хиляди години, което е свързано с еволюцията на ларинкса. Новото изследване показва, че освен Homo sapiens, и други примати – като Papio papio, имат необходимите анатомически възможности за вокализация, а първите зачатъци на речта са възникнали преди около 25 милиона години, когато павианите и хората са имали общи предци.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах