Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Маймунски проблем: сладурите, които очароват и тероризират Карибите

Най-голямата атракция на островната държава Сейнт Китс и Невис е и най-големият ѝ проблем

Сега се смята, че животните значително превъзхождат популацията на страната (близо 60 хил. маймуни живеят на двата острова), но и успяват да ги надхитрят. Снимка: Д-р Меган Дейвис/Би Би Си - Маймунски проблем: сладурите, които очароват и тероризират Карибите

Сега се смята, че животните значително превъзхождат популацията на страната (близо 60 хил. маймуни живеят на двата острова), но и успяват да ги надхитрят. Снимка: Д-р Меган Дейвис/Би Би Си

Ако потърсите в интернет снимки за островната държава Сейнт Китс и Невис, веднага на екраните ви ще се появят кафеникави муцунки с лешникови очи, надничащи любопитно от дървета, градини и плажни барове. Верветите, вид зелени морски котки, са също толкова иконична част от карибските острови, колкото древните крепости и плажовете с черен пясък.

Но харизматичните муцуни, които така радват туристите, са истинска напаст за местните фермери, нагризвайки всяко манго и диня, до което се докопат, пише Би Би Си. Менюто на малките коткоподобни маймуни е толкова разнообразно, че според проучвания трима от четирима фермери са запознати с безчинствата им.

Междувременно, страната се нуждае от туризма, защото това перо съставя 2/3 от БВП-то на страната.

Маймуните обаче съвсем не са кореняци – най-вероятно са пристигнали на остров Сейнт Кийтс и съседния до него Невис през XVII в., като екзотичните домашни любимци на първите заселници. Но през последните години, заради сериозната криза в захарната индустрия, броят на верветите значително е нараснал. Преди това маймуните са живеели основно по планините, където са се хранели със захарна тръстика и създаващи проблеми единствено на пазачите. След като и повечето плодни дървета падат жертва на урагани, верветите започват постепенно да търся храната си на по-ниското и така стигат от хълмовете до вилните зони.

Сега се смята, че животните значително превъзхождат популацията на страната (близо 60 хил. маймуни живеят на двата острова), но и успяват да ги надхитрят. В борбата си срещу верветите фермерите прибягват до плашила, гумени змии, грабливи птици, или всякаква имитация на основните им врагове в природата.

Много бързо разбират, че не са истински – споделя с въздишка Джун Хюз, отговорна за околната среда. – Мога да напиша книга за това колко хитри са маймуните. Проверяват всяка система и се учат много бързо, така че няма нито един работещ метод. Някои фермери се опитват с кучета, които лаят по маймуните и ги отпращат. Това действа за кратко време, докато един ден фермерът не се прибере и не види маймуната да гали кучето. Когато бях дете, рядко срещахме маймуна. Сега са навсякъде. Туристите ги виждат и смятат, че са толкова сладки. И те са, но са и вредител. И все пак са преплетени с културата ни. Повечето фермери дори казват, че не искат верветите напълно да изчезнат, просто искат да не са в земите им и да са под контрол.“

Някои островитяни са намерили начин да изкарват пари от зелените морски котки – местни хора таксуват по 5 долара за всяка снимка с обаятелните примати. Бебета вервети често може да бъдат забелязани вързани край входа на някой ресторант, като начин да бъдат привлечени туристи, но най-често животните са уловени насила и когато не забавляват почиващите, прекарват живота си в клетка.

Други имат още по-лош късмет – маймунската яхния е местен деликатес. Според някои хора, трябва да се въведе един ловен сезон годишно, който ще контролира популацията на приматите.

Снимка: Джема Хенди/Би Би Си

С „маймунския проблем“ се занимава и нов проект на Програмата за околна среда на ООН с акцент именно върху инвазивните видове животни в Източните Кариби. Една от предложените инициативи е да се спечели доверието на две групи вервети – една на Сейнт Китс, и една на Нервис. Хора, облечени всеки ден в еднакви дрехи, за да може да ги разпознават маймуните, ще следят групата и учените ще имат шанс да изследват навиците им, както и влиянието им над местното биоразнообразие. За проекта ще съдействат самите фермери, които ще насочват изследователите по петите на маймуните.

Под внимание ще бъдат взети и мненията на хотелиери и туристи, които ще помогнат да се прецени как верветите променят околната среда и икономиката на страната. Междувременно, в избрани гнезда на птици ще бъдат инсталирани наблюдателни камери, за да се докаже крадат ли наистина маймуните яйцата на птиците, както мнозина ги обвиняват.

Другото предложено разрешение на проблема е масова стерилизацията. Това е по-благоприятният за туристите вариант, но ще струва доста на страната, а и ще е практически труден за прилагане, тъй като маймуните са сред най-интелигентните в животинското царство.

Доктор Криста Галахър е лектор във ветеринаро-медицинския университет „Рос“ в Басетере (столицата на Сейнт Китс и Невис) и се занимава с изследването на верветите от години. Тя слага на приматите нашийник с GPS, за да установи докъде се простира хабитатът им и как взаимодействат с хора. Според нея, най-удачният вариант, е да се възстановят плодните дръвчета, унищожени при ураганите. Това би върнало голяма част от верветите в планините, където принадлежат.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах