POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Майски порой от отличия в културата (снимки)

„Златен век“ от София до град Костандово: кротко, с настроение и без скандали

Никога не е сигурно дали Филип Трифонов не се шегува - дори когато получава най-високото отличие за култура у нас, наградата „Златен век“. Снимки: Авторът - Майски порой от отличия в културата (снимки)

Никога не е сигурно дали Филип Трифонов не се шегува - дори когато получава най-високото отличие за култура у нас, наградата „Златен век“. Снимки: Авторът

В навечерието на празника на българската просвета и духовност по стара традиция новото ръководство на Министерството на културата заля с майски порой от отличия над седемдесет личности и институции от най-различни области на културния живот: археология, литература, балет, фолклор, театър, цирк, музика, вариете, музеи, читалища, библиотечна и читалищна дейност… Награди днес валяха от София до град Костандово, откъдето пристигна читалищният деец Никола Янев-Чоли. 

Най-високата награда на министерството – почетен знак „Златен век“ (огърлие) – за изключителен принос в развитието на българската култура министър Боил Банов връчи на археолозите проф. Васил Николов и проф. Николай Овчаров, диригента Михаил Ангелов, писателя Пелин Пелинов, балерината Светлана Донева , фолклориста Крум Георгиев…

Писателят Пелин Пелинов и министър Боил Банов

„Златен век“ за археолога проф. Васил Николов

Балерината Светлана Донева е отличена с огърлие

Министър Боил Банов окачва огърлие на Николай Овчаров

Сред наградените с най-високото отличие бе и актьорът Филип Трифонов, който разказа, че за скорошната си 70-годишнина получил и обаждане от президента Радев:

„Той ми каза, че е отраснал с моите филми и това аз го възприех като изключителен принос към българската култура“, сподели актьорът, произнесъл от екрана култовата любовна реплика „Една боза от 6 стотинки“.

Със „Златен век” (звезда) бяха удостоени актрисата Ванча Дойчева, Мария Атанасова – основател и ръководител на група „Жестим”, пианистките Стела Димитрова-Майсторова и Павлина Доковска и композиторът Петър Льондев. Във връзка с юбилейната 120-годишнина от създаването на българския цирк същото отличие бе връчено и на артистите Александър, Велизара и Николай Балкански, изпълнители на един от най-опасните циркови номера „Колелото на смъртта“.

Много наши политици употребяват цирковото изкуство като нарицателно. Надяваме се, че с тази награда и с труда, който всички ние, цирковите артисти, полагаме ежедневно, един ден нашите лидери пак да се сещат за цирковото изкуство, но за да го дават като добър пример“, си пожела Александър Балкански.

„Баща ми никога не ми е казал „браво“, и сега няма да го каже. Но се надявам да си го помисли“, сподели Александър Балкански (на преден план).

При получаването на своя „Златен век“ (звезда) д-р Иван Църов, директор на историческия музей във Велико Търново, подчерта, че приема тази награда и като признание за всички негови 150 колеги, които работят в 146-годишния музей (по-стар от съвременната българска държава, подчерта историкът) и с които приемат около 500 хиляди посетители всяка година.

Очакваме и признание, което да се изразява в по-високо финансиране на музеите“, завърши д-р Църов.

Между лауреатите на „Златен век” (печат на цар Симеон Велики) са преводачките Нина Венова и Аглика Маркова, актьорът Димитър Герасимов, цигуларката Лия Петрова, пианистката Виктория Василенко, писателите Борислав Владиков и Тенко Тенев. Тенев сподели, че като представител на писателите, които живеят на 300 км от столицата, наградата е голяма чест и посъветва министър Банов да продължава да поощрява творците.

Актьорът Пламен Димов, когото публиката в Народния аплодира като Христос в „Последното изкушение“, бе отличен от министерството с грамота. Дойде на бегом от репетиция и мигом тръгна обратно.

С грамоти за приноса си в развитието на българската култура бяха отличени режисьорката Маргарита Мачева, Виолета Витанова (съвременен танц), Трио „Владигерови“ – Екатерина, Александър и Константин, Националния политехнически музей, Етнографския музей в Пловдив, Варненската опера, Балет „Арабеск”, Общобългарския комитет „Васил Левски“.

„Златен век“ (звезда) получи композиторът Петър Льондев.

На Ванча Дойчева също бе присъден „Златен век“ (звезда).

Традиционната снимка за спомен на наградените с министъра

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg